Село Коритне в Чернівецькій області у передгір’ї Карпат. Ніби нічим не виділяється посеред інших – такі ж непроїзні дороги і однакові для горян щоденні турботи.

Читайте також: "Московського патріархату в Україні більше немає", – Константинополь

Але у цього села є одна унікальна особливість. Тут народилась людина, яку знає кожен, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Кажуть серед чотирьох дітей Володимира Березовського був найшустрішим. Тож ніхто з друзів і родичів й гадки не мав, що виросте з нього впливовий діяч Російської Православної церкви, постійний член синоду РПЦ і голова Української церкви Московського Патріархату – митрополит Онуфрій.

Тут в Коритному і досі живуть його родичі і друзі дитинства. Але ми приїхали на батьківщину керівника УПЦ МП бо хочемо знати не його чернечу історію. А зрозуміти чи є очільник УПЦ Московського патріархату безроздільним духовним пастирем бодай для  власного села. І що думають односельчани про його любов до його альма матер, Росії та Московської Церкви.

"Те, що ми молимося за російський народ, за Росію  – то це є заповідь Христа", – запевняє Онуфрій.

У 2014 році, після початку війни, у рідному селі очільника  УПЦ МП місцева громада, незважаючи на весь вплив митрополита Онуфрія у Коритному, захотіла вийти з-під юрисдикції Московського Патріархату. Започаткували громаду Київського і  зібрали 1200 підписів і це притому, що в селі живе близько 2 з половиною тисяч разом з дітьми. Проте в храм людям так і не дали зайти. Це була б не просто втрата будівлі для Онуфрія, а втрата обличчя.  Аби не провокувати конфлікт – половина коритнян почала будівництво нової церкви.

Читайте також: Священики та монахи на Рівненщині присягли на вірність Москві

Перед тим, як митрополита Онуфрія обрали предстоятелем УПЦ МП, він служив на Буковині. Був керівником Чернівецької єпархії. У приватному секторі на околиці міста поруч з парком є огороджена велика територія. Ні назви вулиць ,ні номеру будинку не побачиш.  Та господаря видає оздоба – ворота і  вікна у велетенських хрестах. А від нечистої сили тут є агресивна охорона.

На запитання, чи є Онуфрій вдома, охорона заперечує. Далі слова в них закінчуються і до нас для повного розуміння ситуації випускають пса.

Розмах володінь вражає. Аскетизм - це те, чого ви тут не побачите. Живе митрополит у головному будинку, який має три рівні. Він виконаний у європейському стилі. Поруч теж не маленький двоповерховий гостьовий будинок. В архітектурному ансамблі ще 5 будівель невідомого призначення. Усе тут підпорядковане одному задуму і говорить про те, що попрацював над резиденцією хороший архітектор і використовував для оздоблення не дешеві матеріали.

Ділянка Онуфрія межує з іншим домоволодінням з просто величезною територією – тут тобі і вертолітний майданчик і навіть капличка для замолення гріхів. А ось під білим куполом, кажуть, розмістився водний комплекс з басейном. Тут теж є двоповерховий будинок з величезною терасою та невідома підземна споруда, яка нагадує винний льох.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter