Багато подружніх пар з часом стикаються з феноменом охолодження потягу аж до повного його зникнення. Про те, як його відновити після довгих років шлюбу, пише "Жіночий портал".

Читайте також: Правильний оргазм: що це та як отримати

На жаль, немає методик типу: натисніть тут, потріть там, і все неодмінно вийде. Іноді навіть на місце потягу приходить відраза до партнера. До його тіла і різних тілесних проявів. Адже секс – це саме тілесна практика. Секс так влаштований, що чоловік не може керувати ерекцією, якщо її немає. І жінка не може керувати своїм збудженням, якщо воно не з'являється.

Ще важче переноситься досить звичайна в тривалих відносинах історія, коли секс йде, а ревнощі залишаються. Коли розквітають звинувачення, підозри, контроль, образи і претензії, які в свою чергу саму можливість появи сексуального збудження вбивають геть.

Впадати в провину із соромом і мучити себе питанням "що в мені не так" – марна справа. Краще згадайте класичну пару персонажів: панянка і хуліган. Хуліган тут дуже неспростий. Де пустощі, гумор, легкість, де карнавальний настрій і хуліганство, де рулять спонтанність і збудження, там, де ваші енергія та бажання, – там гуляє і ваш секс.

Все це погано піддається організації і погано вписується в впорядковане, "правильне" життя. Однак секс з коханками і коханцями теж не дуже зручно вписується в впорядковане, "правильне" життя. Більш того, хуліган – він й справді хуліганить. Звідси часте жіноче завдання вибору між одним чоловіком, який за всіма даними буде ідеальним чоловіком, але нудним і не збудливим сексуально, і іншим, на якого неможливо покластися і з яким все складно, але чомусь секс хороший.

Читайте також: У якому віці можна починати сексуальне життя: поради фахівців

Звідси перша, вона ж і остання рекомендація в темі "чи є секс після 15 років шлюбу?". Тобто, якщо у вас вийде іноді хуліганити разом. Як саме хуліганити, краще придумувати самим.

Але це рекомендується робити хоча б тому, що вже само по собі дурощі і веселощі приносять задоволення і покращують атмосферу в стосунках. І навпаки, секс зникає, коли у відносинах багато образи і пасивної агресії.

Найпростіший і зрозумілий прояв пасивної агресії – демонстративне мовчання. Але форм пасивної агресії безліч. Тут краще орієнтуватися не на дії. Тому що все робиться саме так: "а я що, а я нічого... просто мовчу, просто мені нічого не хочеться". Важливо прислухатися до почуттів і відчуттів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook