Напруга між Московським (УПЦ МП) та Київським (УПЦ КП) Патріархатами існує давно. Боротьба за парафії та культові споруди загострилася після анексії Криму і вторгнення військ РФ на Донбас. 

Читайте також: В УПЦ МП просять вірян протестувати проти автокефалії

У Ковелі храми УПЦ КП і УПЦ МП розташувалися один навпроти одного. "Рожева" церква – Свято-Воскресенський кафедральний собор (Московського патріархату). "Сіра" церква – це собор Благовіщення Пресвятої Богородиці (Київського Патріархату). Між ними не більше п'ятдесяти кроків і чверть століття розколу. 

Розташовані поруч, дві громади проходять перевірку на християнську любов і терпимість, – пише "Українська правда".

"Вся моя родина ходить в "сіру" церкву (назва за кольором фасаду – УП), я частіше в "рожеву" – тут у мого друга батько батюшкою працює. А у моїх батьків там, типу, їх батюшка улюблений", – каже школяр Антон Павлюк.

"Мені без різниці, куди ходити молитися. Можу туди, можу сюди. Це ж храм! Ти ж не магазин вибираєш, де продукти або речі кращі. Найголовніше в житті, щоб церква була, а яка – не важливо", – додає школяр.

Читайте також: "Піджак до ґудзика не пришивають": УПЦ МП висловилась про "церковну заяву" Порошенка

Як показало опитування УП, парафіяни різних патріархатів в Ковелі далекі від відкритої ворожнечі, хоча є і ті, хто наполягає на своєму.

"Я проти об'єднання. Мої прадіди, діди, ходили сюди. В "київський" не піду!" – каже Катерина, яка відвідує Свято-Воскресенський собор (МП). 

"Церква повинна бути одна в державі. Об'єднаймося тільки на основі покаяння. Повинен бути мир, любов між нами. Потрібно вирішувати все так, щоб не втягувати віруючих у ворожнечу. Це не справа президента і Верховної Ради! Нехай депутати економікою займаються, а не погіршують розкол. Там, де розкол – там немає Христа!" – підсумовує прихожанка храму МП.

Священики Свято-Воскресенського собору (Московського Патріархату) говорять про перспективи об'єднання і автокефалії вкрай неохоче. Хоча зрозуміти їхнє ставлення до запущеним парламентом і президентом процесам, в принципі, можна.

Читайте також: Порошенко тонко потролив Росію: Київські князі необачно заснували Москву

Отець Михайло з Київського Патріархату каже, що конфліктів між храмами немає, але і якогось особливого спілкування теж. Якщо зі священиками (Московського Патріархату) вони устрічаються на вулиці, то просто вітаються. У вірян простіше – у них є люди, чиї рідні ходять в Московський Патріархат, і навпаки. Все залежить від настоятелів. є лояльні до нас, є агресивно налаштовані.

"Потрібно, щоб в Україні поставили свого Патріарха. Природно, людина повинна бути проукраїнською, а не промосковською. Знаєте, багато вірян ходять в Московський Патріархат тільки тому, що їх стримує статус нашої церкви. Вони кажуть: коли вона буде визнана Вселенською церквою, тоді ми готові перейти до вас", – підсумовує отець Михайло.

Про те, наскільки глибокі розбіжності між двома патріархатами (у всякому разі, на рівні "генеральної лінії"), красномовно говорить настоятель Собору Благовіщення (КП) Василь Мичко. Він упевнений, що єдину церкву потрібно було створювати ще в 91-му, після розпаду Союзу. Але не склалося. 

"Церква (УПЦ МП) була першою, хто займався агітацією "русского мира"", – каже священик.

"Миряни – стадо, яке піде за своїм пастирем, якщо він попросить. Більшість священства на Західній Україні хоче об'єднуватися. Але є конкретні агенти Москви, які руки не подадуть. ФСБ-шники, які прикриваються рясами, ніколи не підуть на об'єднання. Плюс є такі, хто продався за часів Януковича, вів агітацію, і на них у спецслужб Росії багато компромату. Таких, я думаю, близько 10%", – каже Василь Мичко.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter