Вся інформація, яка стосується нашого здоров'я, є медичною таємницею. Лікар, медсестра або будь-який інший медичний працівник, які, виконуючи обов'язки, дізналися цю інформацію – не мають права її розголошувати.

Читайте також: 10 порад для міцного та здорового сну

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"На жаль, в Україні ми бачимо кардинально протилежну ситуацію. На лікарняних листах будь-хто може побачити назву установи, де лікувалася людина, результати аналізів чи фото пацієнтів пересилаються і часом навіть публікуються в соціальних мережах. Часто трапляється, коли лікарі обговорюють ситуацію пацієнта під час прийому, інше.

Зокрема, деякі народні депутати звертаються до Міністерства з проханням надати персональну інформацію про пацієнтів, таким чином демонструють незнання законів України і повну зневагу до персональних даних. Більш того, використовують цю інформацію в публічних виступах або поширюють в соціальних мережах. Ці приклади – порушення прав пацієнта на збереження медичної таємниці", – зазначила Супрун.

Уляна Супрун підкреслила, що медичною таємницею є:

  • факт звернення людини до лікувального закладу за медичною допомогою
  • стан здоров'я людини і діагноз
  • обставини, що передували захворюванню або спровокували його
  • функціональні особливості організму
  • шкідливі звички
  • особливості психіки
  • майновий стан
  • інша інформація про сімейне, інтимне життя людини, а також про стан здоров'я родичів, близьких пацієнта

Повідомляти або розголошувати цю інформацію можна тільки:

  • коли збереження медичної таємниці шкодить суспільству
  • або може мати серйозні наслідки для оточуючих пацієнта

"Наприклад, медики зобов'язані інформувати відповідні державні органи про мертвонароджених, смерть, поширення інфекційних хвороб або випадки жорстокого поводження з дітьми. У таких випадках розголошення інформації передбачено законом.

Читайте також: Назвали продукти, які повільно вбивають здоров'я

Ніколи приховувати інформацію від пацієнта про його власне здоров'я не можна. Він має право знати про всі аспекти своєї хвороби, варіанти лікування або можливі ризики. Зате часто зустрічаються ситуації, коли лікарі, керуючись емоціями, не повідомляють пацієнтам інформацію про стан їхнього здоров'я. Такі випадки – порушення основ законодавства", – підкреслила Супрун.

Вона також зазначила, що серед важливих змін, які ініціювало МОЗ України, щоб забезпечити збереження медичної таємниці, в цьому році планують запустити електронні лікарняні.

"Поля, що містять відомості про заклад охорони здоров'я, діагноз та інші медичні дані, будуть зберігатися в системі. Цю інформацію бачитиме лікар пацієнта, окремі аспекти будуть доступні в рамках компетенцій відповідних відомств (наприклад, представникам Міністерства соціальної політики або Національної служби здоров'я).

Завдяки цим змінам, дані, які будуть отримувати роботодавці або працівники навчальних закладів, не міститимуть інформації, яка підпадає під визначення медичної таємниці", – зазначила Супрун.

За її словами, право на збереження таємниці про стан здоров'я матимуть також підлітки. Таке право вони отримають з 16 років, коли будуть прийняті відповідні законопроекти. Зокрема, передбачено, що батьки мають право на доступ до медичної інформації тільки за їхньою згодою.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook