Людство знає цеглу в якості будівельного матеріалу вже багато століть. І з просто обпаленого шматка глини наразі цей матеріал перетворився у високотехнологічний тип будівельного матеріалу. Недарма всі провідні заводи-виробники змагаються між собою не тільки за якість продукції, що виготовляється, але і в палітрі міцності. Адже, як і раніше, цегла – найпопулярніший будівельний матеріал для зведення малоповерхових та приватних будинків.

Безсумнівно, у цегляного будинку є великі переваги. Він виходить міцним і довговічним; помітно стійким до змін погодних умов і не боїться вогню; інертним до гризунів, плісняви та комах; стіни добре пропускають повітря, будинок виходить екологічним і максимально придатним для житла. А застосування сучасних технологій у виробництві дозволяє перетворювати на життя навіть найсміливіші архітектурні ідеї з безліччю декоративних елементів. Одним словом, при зваженому і вмілому підході до будівництва може вийти естетичний, екологічний, міцний і надійний будинок.

Види цегли для будівництва

Перш, ніж приступати до зведення будинку, необхідно розібратися в різновидах будівельного матеріалу. Адже, у кожного є свої переваги і чіткі показання до використання. І тільки їх комбінація і повне розуміння процесу гарантує зведення гідної будови.

Отже, спочатку розбираємося з видами цегли. В основному, в будівництві будинків використовують повнотілу, пустотілу та поризовану цеглу.

1. Повнотіла цегла. Тривкий без пустот матеріал з підвищеними показниками міцності і морозостійкості. З нього зводять важливі елементи будівлі, розраховані на підвищене навантаження. Це, наприклад, фундамент, несучі стіни і перегородки. Складається з глини.

2. Пустотіла цегла. Брусок з порожнинами різної форми всередині. Використовується в якості матеріалу для зведення перегородок, стін полегшених будівель, облицювання (завдяки пустотілості має хороші термоізоляційні показники). Глиняна продукція.

3. Поризована цегла. Являє собою великого розміру блоки і складається з глини і тирси. У підсумку виходить пориста структура з наявністю численних отворів. У такого матеріалу підвищені показники теплоізоляції.

За типом матеріалу розрізняють два різновиди цегли: керамічна (глиняна) та силікатна (вапняно-піщана). Керамічна цегла буває декількох видів: рядова, клінкерна і лицьова. Відрізняються вони різними сортами глини в своєму складі. Але всі мають хороші характеристики зносостійкості, міцності, теплоізоляції, довговічності та естетики. А завдяки індивідуальним особливостям глини, в результаті мають високу геометричну точність. Але, придбати рядову цеглу або будь-яку іншу – це тільки половина справи. Важливо грамотно вибрати фіксуючу суміш для кладки і відповідні умови роботи. Силікатна цегла часто дешевше керамічної, має знижені показники міцності, теплопровідності і вологостійкості. Вона більш крихка (це зумовлено технологією процесу виготовлення та матеріалом) і має не таке велике розмаїття кольору і фактури.

Що потрібно брати до уваги при виборі цегли

По-перше, перед зведенням будь-якої будівлі необхідно визначитися з її розміром та зовнішнім виглядом. Ця інформація буде корисною для вибору кількості будівельного матеріалу і визначення виду цегли. Для будівництва невисоких будинків достатньою маркою міцності буде М100 – М175. Уважно потрібно поставитися і до регіону розташування будови. Важливо вибирати матеріали з відповідними показниками морозостійкості (для нашої широти цілком достатньо F50). Також звертати увагу на водопоглинання матеріалів (адже, якщо місцевість дощова, то і матеріал повинен мати низькі показники вологопоглинання). Ну а репутація заводу-виробника буде грати ключову роль в підборі матеріалів. Адже, серйозні підприємства не дозволяють собі робити сировину низької якості. І часто пропонують всі супроводжуючі матеріали.