Чотирнадцять мешканців Рівненщини у своїх деклараціях про майно і доходи за 2017 рік вказали автомобілі, які зареєстровані на іноземців або іноземні компанії.

Читайте також: Гройсману дали місяць для вирішення питання "євроблях"

Про це повідомляє Четверта влада.

Далі подаємо текст без змін:

По народному такі автомобілі вже встигли прозвати "євробляхами". Автівки декларують депутати, чиновники і навіть судді, правоохоронці та митники. Та все ж, на Рівненщині авто на "бляхах" декларують втричі менше, ніж на сусідній Волині.

Що таке "євробляхи" і добре це чи погано

Серед майже 12 тисяч електронних декларацій рівнян за 2017 рік ми відшукали власників автомобілів зареєстрованих на іноземних громадян і компанії.

За даними Державної фіскальної служби протягом 2017 року в Україну ввезено понад 958 тисяч автомобілів з іноземною реєстрацією.

Станом на кінець січня цього року на території нашої держави загалом перебувало близько 425 тисяч транспортних засобів з іноземною реєстрацією. Більшість з них – з порушенням терміну перебування.

Зазвичай це пов’язано з тим, що фактичними власниками авто є українці, однак юридично майно залишається зареєстрованим на іноземних громадян чи компанії.

Це фактичне порушення митних правил, коли фактичний власник авто уникає сплати кілька тисяч доларів мита. Але з іншого боку бідність українців і високі митні платежі призводять до того, що пересічні громадяни мають платити вдвічі а то й втричі дорожче за те ж саме авто, яким користуються наші заможніші польські чи інші європейські сусіди.

З цього приводу у суспільстві триває дискусія – дозволити чи карати за "євробляхи", яка навіть переросла в перемовини між урядом і об'єднаними власниками "євроблях".

Серед користувачів авто на єврономерах є й особи уповноваженні на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Простіше – представники влади.

Читайте також: За участі "євроблях" відбувається 30% ДТП

Скільки "євроблях" у декларантів

Найбільше в Україні декларантів автомобілів на "бляхах" – в західних областях: Закарпатській, Львівській, Волинській.

Сусіди рівнян з Волині за 2017 рік подали близько 12 тисяч електронних декларацій. 50 декларантів вказали наявність автомобілів на "бляхах". Це 8,5% від усіх задекларованих українцями автівок на іноземних номерах.

Натомість, із 12 тисяч декларацій мешканців Рівненщини авто зареєстровані на іноземних громадян і компанії вказали 14 осіб. Це 2,3% усіх задекларованих українцями автівок на іноземних номерах і більш ніж втричі менше, ніж на Волині. 

В середньому 12-річні, найчастіше – "Audi"

За 2017 рік 14 рівнян вказали у своїх деклараціях 11 автомобілів на іноземних номерах. В окремих випадках одне й те ж авто декларувалося двічі, оскільки і декларант, і член його сім’ї зобов’язані звітуватися про майно і доходи. На Волині 50 декларантів вказали 46 автомобілів.

Найчастіше автомобілями записаними на іноземних громадян чи компанії користуються самі декларанти (57%), рідше їх декларують члени родини (43%).

Із 11 транспортних засобів у трьох випадках це авто марки "Audi", два – "Volkswagen", по одному – "Mercedes-Benz", "Land Rover", "Volvo", "Peugeot", "Nissan" та "KIA".

Рівняни загалом декларують новіші авто ніж волиняни.

Читайте також: Українці облаштували "цвинтар" старих авто на кордоні з Польщею (фото)

Середній вік євробляхових автівок рівнян – 12 років у волинян – 17 років.

Найновіше авто – "Volkswagen Caddy" 2011 року випуску. Його задекларувала працівниця апарату Рівненського міського суду, помічниця судді Ірина Дащук. Офіційним власником є іноземець David Galka.

Найстаріші авто вказало подружжя Заборольського сільського голови (у 2018 році – голова Олександрійської ОТГ) Миколи Шустова та митниці Наталії Шустової (Volkswagen Passat 1998 року випуску) та секретар Чудельської сільради Роман Тишков (Land Rover Freelander 1998 року випуску).

Менше половини декларантів вказали вартість своїх автомобілів на іноземних номерах. Задекларована вартість 4-х автівок на "бляхах" становить 265 тисяч 800 гривень – в середньому по 66,4 тисячі гривень.

Чиновники, депутати, податківці – хто декларує авто на "бляхах"

Найчастіше декларантами автомобілів на "бляхах" серед рівнян є депутати місцевих рад і працівники органів місцевого самоврядування (43%).

Два декларанти (14%) – претендент на посаду судді і працівник суду, ще два – співробітники митниці і податкової, по одному працівнику правоохоронних органів і місцевих органів влади.

Читайте також: Як українці ввозять "євробляхи" на окуповані території через Волинську митницю

Автівки на іноземних номерах задекларували:

Працівниця Рівненського міського суду Ірина Дащук, авто якої записане на іноземного громадянина David Galka;

Подружжя Шустових, авто яких зареєстроване на іноземну компанію UAB "Latveda";

Секретар сільради із Сарненщини Роман Тишков, авто якого у спільній власності з іноземцем Pshemyslaw;

Депутат Рівненської обласної ради Володимир Валявка, у нього – "Audi A8" 2010 року випуску.

Чоловік начальниці відділу організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції прокуратури Рівненської області Оксани Гринявої задекларував "Volvo V50" 2008 року випуску, зареєстроване на громадянку Булска Малгорзата.

Перший заступник голови Корецької районної державної адміністрації Володимир Кулик користується "Peugeot 207" 2006 року випуску, зареєстрованим на іноземця Zenonas Savickas.

На цього іноземця зареєстровані автомобілі ще й п’яти волинян, які задекларували авто на єврономерах:

  • прокурора Надії Артиш,

  • заступника голови Ратнівської райради Олександра Бенедисюка,

  • мисливствознавця Любешівського лісомисливського господарства Андрія Масюка,

  • митника Дмитра Назарука,

  • майстра лісу Новорудського лісництва Городоцького лісгоспу Богдана Сачука.

Читайте також: Президент підписав закон про спрощення ввезення імпортних автомобілів

Ймовірно, в того ж продавця купував авто і керуючий справами Корецької районної ради Василь Олашин. Його авто "Nissan X-Trail" 2003 року випуску також записане на іноземця Zenonas, щоправда у декларації не вказане прізвище офіційного власника.

Автомобілем зареєстрованим на іноземну компанію користується і сім’я директора адвокатського бюро "Максимович та партнери", претендента на посаду судді Максима Максимовича та провідного спеціаліста Регіонального сервісного центру МВС у Рівненській області Олени Максимович. У них – "Audi A6" 2001 року випуску.

Родина головного державного інспектора Інформаційно-довідкового департаменту ДФС Анни Цимбаліст користується авто "Audi Allroad" 2003 року випуску, записаним на іноземну компанію "PIRAMIDA M".

Подружжя депутатів Рівненської міської ради Олександра та Тетяни Чубай вказало у декларації авто "KIA Carnival" 2006 року випуску. Офіційний власник – іноземна компанія UAB "ROLIDAS".

Серед рівненських декларантів автівок на єврономерах і один військовий: заступник командира по роботі з особовим складом військової частини 3045 Василь Шуфрич. Його авто "Mercedes-Benz W-211" також записаний на іноземця.

Ми попросили депутата Рівнеради Олександра Чубая (як представника місцевого самоврядування) та працівницю прокуратури Оксану Гриняву (від правоохоронного органу)відповісти на запитання, яке хочемо адресувати і всім депутатам та посадовцям на "євробляхах".

Читайте також: Скільки доведеться викласти за реєстрацію "євроблях": правила знову змінилися

Чи не бачите ви суперечності в тому, що представники влади фактично порушують закон, який вони ж і представляють або який мають захищати?

Оксана Гринява, через прес-службу прокуратури Рівненської області, відповіла:

"Дійсно, автомобіль знаходиться у користуванні чоловіка, робота якого пов’язана із щотижневими поїздками і проживанням за кордоном, а саме – у Польщі. Протизаконних дій у користуванні авто на території України і Польщі, а так само потреби у його розмитненні немає".

Олександр Чубай у Фейсбук-месенджері відповів, що не бачить в цьому порушення: "Якщо є чиясь вина, то вона має бути визначена компетентними органами, а не суб’єктивною думкою".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter