При тривалому чи неправильному вживанні лікарських засобів у людини може виникнути як фізична, так і психічна залежність.

Читайте також: Волинянина затягнуло в мотоблок: потерпілий у реанімації

Залежність може з’явитися через самолікування, недотримання курсу лікування, пише Men’s Life.

1. Краплі з судинозвужувальним ефектом

Цей препарат дає лише симптоматичний ефект.

Під час потрапляння препарату в ніс, відбувається викид адреналіну. Проте при закапуванні адреналіну надходить більше, ніж необхідно. Якщо капати судинозвужувальні краплі часто і довго, а потім припинити, трапиться "синдром відміни" – і з краплями погано, і без них.

2. Снодійні препарати

Їх необхідно вживати лише за призначенням лікаря і в певних дозах.

Залежність від снодійного розвивається поступово. Людина помічає, що звична дозування перестає давати результат, і починає збільшувати її, а потім і частоту прийомів. В результаті ритм збивається, і проблеми зі сном залишаються.

Читайте також: Як швидко відновитися після грипу і застуди

3. Проносні засоби

Від вживання таких препаратів виникає психологічна залежність.

Людям, що страждають на закрепи, часто здається, що своїми силами сходити в туалет не вийде, або це буде неприємно. В результаті вони стають заручниками ліки. Звикання розвивається швидко, особливо у маленьких дітей.

4. Гормональні препарати

Приймати такі ліки необхідно за графіком щодня. Зловживання гормональних ліків тягне за собою відмову організму у функціонуванні, тому він вимагає нові і нові дози. Для таких ліків також характерний "синдром відміни".