Україну в квітні чекає низка нововведень. Деяким категоріям пенсіонерів підвищать пенсії, а іншим збільшать пенсійний вік і вимоги до стажу. Стартує також експеримент з електронної прописки.

Читайте також: В Україні введуть річний тариф на газ: як будемо платити

З 1 квітня в Україні почне діяти "Програма медичних гарантій 2021". Українці зможуть без направлення та безкоштовно звернутися до низки лікарів, пише Gazeta.ua.

Також у квітні МОЗ запускає систему електронних рецептів. Зараз така система діє для ліків, які надаються в межах реімбурсації. Також з наступного місяця в Україні з'явиться "повітряна швидка допомога". Перші її пункти запрацюють у Львівській області.

Згідно з графіком підвищення пенсійного віку, з 1 квітня змінюються вимоги до мінімального стажу, який дає право на пенсію. Тепер пенсію за віком будуть нараховувати жінкам лише після досягнення 60 і більше років, а стаж повинен становити не менше 28 років. Тим, хто виходить на пенсію наступного року, потрібно буде мати вже 29 років стажу для отримання пенсії за віком. Чоловіки старші 55 років, які працювали трактористами-машиністами у сільському господарстві, можуть тепер вийти на пенсію після 55 років, якщо мають стаж 29 років і більше. Жінки такої ж професії, а також машиністи будівельних, дорожніх і вантажно−розвантажувальних машин − після 55 років зі стажем 23 роки і 6 місяців.

З 1 квітня також проведуть перерахунок пенсій для тих працюючих пенсіонерів, які пропрацювали не менше 2 років після попереднього перерахунку або нарахування пенсії. Коефіцієнт трудового стажу у формулі, за якою розраховуються пенсії, для таких пенсіонерів збільшать на 0,01 пункт за кожен рік, відпрацьований після нарахування або після попереднього перерахунку пенсій. Тобто для більшості − на 0,02. Передбачається, що пенсії підвищаться у 2,7 млн осіб. Усі розрахунки відбудуться в автоматичному режимі.

Із 1 березня закінчується строк дії постанови Кабміну, за якою ціна на газ не мала підвищуватися вище 6,99 грн за кубометр. З квітня тарифи знову стануть ринковими і можуть почати зростати, як це було наприкінці минулого року. Аби захистити населення від подальших стрибків цін, зокрема майбутньої осені, Кабмін зобов'язав постачальників газу сформувати і запропонувати населенню річний тариф на газ.

Читайте також: Пенсії і субсидії в Україні перевірять: у Кабміні розповіли, кого і як

Стартує в Україні й черговий призов на строкову військову службу. Він триватиме 3 місяці. До ЗСУ та інших військових формувань відправлять 14 246 громадян.

З 1 числа заяву про зміну місця реєстрації потрібно буде подавати в електронному вигляді. Зокрема, це можна буде зробити через портал "Дія". У додатку "Дія" з'явиться можливість автоматичної реєстрації ФОП, а також через нього можна буде платити податки за допомогою прив'язаної до додатку банківської карти.

10 квітня пройде пробне ЗНО. У зв'язку з епідситуацією кожному майбутньому абітурієнту дозволили здавати пробне ЗНО лише з 1 предмету. Тестування з усіх предметів відбудеться в 1 день.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook