За рахунок махінацій з вугіллям на підприємствах "Львівська вугільна компанія" та ДП "Волиньвугілля" розкрадаються державні кошти. За схемами розкрадання стоїть Андрій Венгрин, який відомий як "смотрящий" у Львівсько-Волинському регіоні від Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Про те, як розпоряджаються вугіллям із шахт Львівсько-Волинського басейну, повідомляє БУГ з посиланням на інсайдерські джерела.

Читайте також: Донецький «смотрящий» Діма погрожує керівникові волинської шахти

У редакцію інтернет-видання "БУГ" інсайдерські джерела надіслали листи працівників ПАТ "Львівська вугільна компанія", в яких розповідають про схеми, за якими працює Андрій Венгрин.

 

У листах зазначається, що "смотрящий-сепаратист" Венгрин, який у 2014 році незаконно "привласнив" підприємство розкрадає державні кошти за рахунок махінацій з вугіллям.

Він масово звозить на "ЛВК" породу та аргіліт, які збагачуються "його методом".

Аргіліт, який являється тонкими відходами від збагачення рядового вугілля, завозиться автотранспортом на підприємство із золою 18%, змішується із концентратом і породою та вантажиться у вагони для відправлення на Калушську та Бурштинську ТЕС. За рахунок породи та аргіліту кількість рядовго вугілля збільшується на 60%.

Венгрин за місяць поставляє на Калушську ТЕС 40 тисяч тонн вугілля. Враховуючи ціну за одну тонну (2415 грн), то порахувавши маємо 96 мільйонів 600 тисяч гривень. А це фактично бюджетні кошти, які заплачені за породу, а не за вугілля, яке повинно збагачуватися на фабриці.

На "ЛВК" він вантажить у вагони аргіліт, собівартість якого 110 гривень за тонну. Таким чином заробляє на одній тонні 2305 гривень і відправляє його на Калушську ТЕС як концентрат із золою 23%, а в документах це проходить як тонкі відходи.

Така ж схема запроваджена Венгриним і на Бурштинській ТЕС.

Читайте також: На Волині судитимуть гендиректора держпідприємства

Як повідомляється, Венгрин придумав "свою технологію збагачення". Він розкрадає та відмиває державні кошти, незаконно видобуває та збуває аргіліт, завантажує вугілля в вагони "пирогами", так званим концентратом (порода-аргіліт-шламоконцентрат-концентрат) і відвантажує їх через фабрику споживачам.

Окрім цього, скуповує вугілля із Львівських шахт та шахти "Бужанська" ДП "Волиньвугілля", де на посаду директора він поставив "свою людину". Там вже проведена оборудка по закупці вживаного гірничо-шахтного обладнання, як по ціні нового.

Вищезгадані факти відомі усім працівникам фабрики, – пишуть у листі.

Зазначається, що Венгрин в компанії офіційно не влаштований і юридично не має до неї ніякого відношення, однак "завів" на фабрику своїх людей, так званих "спеціалістів", які не мають ніякого відношення до збагачення рядового вугілля та не мають навіть відповідної освіти.

Читайте також: Нещодавно шахтарі взяли за горло новопризначеного директора, готові взяти за горло і міністра, - Ігор Гузь

За словами працівників, т.в.о. генерального директора "ЛВК" Володимир Постоленко діє в інтересах Венгрина і з’являється на підприємстві край рідко. Про усі махінації з вугіллям знає і міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, і перший заступник губернатора Львівської облдержадміністрації Ростислав Землинський. І в правоохоронних органах є певні особи, які "кришують" вищезгадану діяльність.

 

Повідомляється, що згадані листи були надіслані анонімно, без підпису і не встановленими особами та відомості у вигляді "бруду" не відповідають дійсності та мають на меті дестабілізувати діяльність підприємства.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter