Оболонський районний суд Києва визнав колишнього президента Віктора Януковича винним у державній зраді, пособництві у веденні агресивної війни та пособництві в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки, інформує TheБабель. 

Читайте також: Суд визнав екс-президента Януковича винним у державній зраді

За сукупністю злочинів Януковича засудили до 13 років позбавлення волі. 

Прокуратура просила засудити Януковича до 15 років в’язниці та стягнути з нього 98 561 грн процесуальних витрат за судові експертизи.

Сам Віктор Янукович 24 січня не був присутній під час оголошення вироку і не виходив з судом на відеозв’язок. Його адвокат Віталій Сердюк повідомив, що колишньому президенту України зробили операцію і він проходить реабілітацію. Також захист заявив, що Януковичу вчасно "умисно не повідомили дату засідання", і нагадав, що захист мали поінформувати про судове засідання за три дні до його проведення.

Суд розглядав цю справу з кінця червня 2017 року. За цей час відбулося понад 90 засідань, допитали чинного президента, спікера, секретаря РНБО та екс-голову СБУ – всього понад 50 свідків. Один за одним змінюються адвокати, під час засідань трапляються бійки, учасники кілька разів викликали поліцію.

Читайте також: Як охороняють Януковича-молодшого у Криму

Суд завершив дебати у справі 30 жовтня. Перед тим, як піти у нарадчу кімнату і оголосити вирок, судді надали право Януковичу виступити з останнім словом або особисто, або через відеозв’язок. Засідання призначили на 19 листопада, однак тоді адвокат екс-президента Олександр Горошинський заявив, що Янукович знерухомлений, бо травмувався під час гри у тенісі з лікарняного ліжка участі в суді не братиме. Суд переніс слухання на 5 грудня, але Янукович знову не вийшов на зв’язок і тому не виступив з останнім словом.

Оболонський районний суд відмовився знову переносити засідання через стан здоров'я Януковича і пішов до нарадчої кімнати, в якій провів понад півтора місяці. Оголошувати вирок суд почав вранці 24 січня.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter