З 2014 року компанії українського бізнесмена Ріната Ахметова придбали активів на суму приблизно 22 млрд грн.

Читайте також: Українці платять Ахметову в чотири рази більше за дешевшу "зелену" енергетику

Про це йдеться у матеріалі журналу НВ.

"У віртуальній скарбничці колишнього донецького мільярдера з’явилися нові обленерго, шахти, сонячні електростанції, металургійні заводи, хімічне виробництво. І якщо станом на 1 травня 2016 го міжнародне агентство Bloomberg оцінював статки Ахметова в $ 4,26 млрд, то зараз вони становлять вже $6,23 млрд", – йдеться в матеріалі.

Структури Ахметова, зокрема, почали розширювати свою частку на ринку дистрибуції електроенергії. На початку січня цього року ДТЕК купив 94% акцій "Київобленерго" і 68% акцій "Одесаобленерго" у російської компанії VS Energy.

Читайте також: Скандальний нардеп Мосійчук "атакував" Супрун з подачі Ахметова

За підрахунками Андрія Геруса, голови Асоціації споживачів енергетики, операції обійшлися мільярдерові приблизно в $250 млн.

Ще раніше, в серпні 2017-го, ДТЕК скупив міноритарні частки в п’яти збутових компаніях – "Дніпроенерго", "Дніпроенерго", "Київенерго", "Донецькобленерго" та "Західенерго", збільшивши свою частку в них до 100%. В цих угодах тільки акції "Дніпрообленерго" були придбані за ринковою ціною, решта – значно дешевше за ринкову, говорить Герус.

Читайте також: Скільки українці заплатили за "договорняки" з Ахметовим

Після всіх цих операцій ДТЕК контролюватиме 57% передачі та збуту електроенергії в країні. Крім цього, за даними Concorde Capital, холдинг "Метінвест", що об’єднує активи Ахметова в гірничо-металургійному секторі, у серпні 2018-го придбав за $421 млн контрольний пакет в Шахтоуправлінні Покровське – найбільшому виробнику коксівного вугілля в країні. Причому спочатку борги цього підприємства скупила інвесткомпанія ICU, а потім Покровське перейшло до Метінвесту.

У прес-службі Ахметова кажуть, що "Метінвест" купив тільки 24,99% акцій Шахтоуправління Покровське та Свято-Варваринської збагачувальної фабрики за $190 млн.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook