Резонансний матеріал британської BBC: президент Петро Порошенко та його оточення заплатили близько півмільйона доларів за зустріч із американським президентом Дональдом Трампом 2017 року. Різні джерела журналістів називають різні суми, які начебто було заплачено за цю зустріч: від чотирьохсот до шестисот тисяч доларів.

Читайте також: Порошенко похизувався грошима МВФ

Про це у своєму блозі "Право на правду" розповів Дмитро Гнап, інформує 24 канал.

Він зазначив, що такі гроші українському президенту начебто довелося викласти задля того, щоб мати повноцінну зустріч з господарем Білого дому, оскільки українське посольство в США, ніяк не могло про таку зустріч домовитись.

"Адміністрація президента Порошенка все спростувала, назвавши матеріал британських журналістів брехнею і фейком, і навіть пригрозила судом. Втім, в такій ситуації в справу вступає репутація, а вона, як-то кажуть, з роками поступово цементується. Чи могли журналісти авторитетного британського медіа помилитися, опублікувавши неперевірену інформацію? Така ймовірність, звісно, є, хоча і не велика. Чи могло оточення президента Порошенка заплатити гроші за вирішення своїх питань? Така ймовірність є, при чому, знаючи репутацію і президента і його ближнього кола – ймовірність досить висока", – розповів журналіст.

Гнап звернув увагу на те, звідки взялись кошти, якщо і справді Порошенко передав їх адвокату Трампа. Адже якщо це гроші бюджетні, то ніхто не бачив прозорої процедури витрачання. Зокрема, немає інформаціі про тендер на закупівлю послуг із лобіювання інтересів українського президента в США. А це корупція і кримінальний злочин.

Читайте також:  Порошенко заплатив 400 тисяч доларів за першу зустріч із Трампом

Якщо ж президент на купівлю зустрічі з Трампом виділив власні гроші – то чому ця витрата не вказана в його електронній декларації? Тоді це теж, корупція і враховуючи розмір суми – кримінальний злочин. Якщо ж не перший і не другий варіант, а за українського президента ці гроші заплатив хтось інший – і це корупція і кримінальний злочин, оскільки йдеться про підкуп українського посадовця, – додав журналіст.

Дивіться повний випуск програми "Право на правду".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter