Заслужений журналіст України Володимир Данилюк прокоментував скандальні висловлювання очільника Волинської ОДА Володимира Гунчика на адресу ЗМІ.

Володимир Гунчик заявив, що "з повагою" ставиться "до наших ЗМІ". Однак, не конкретизує, що він має на увазі під поняттям "наші ЗМІ"? Можливо, до "своїх ЗМІ" він і ставиться з повагою, а от до тих, які визначив для себе "чужими" – вороже. Для прикладу, очолювана мною з 2005 року "Волинська газета" в процесі роздержавлення виграла в Володимира Гунчика два суди: 6 листопада 2017 року позов до очолюваної ним облдержадміністрації в Господарському суді міста Києва, а 14 грудня 2017 р. після оскарження цього рішення Володимиром Гунчиком, постановою Київського апеляційного господарського суду колегія суддів залишила рішення суду першої інстанції без змін. Тобто, судові рішення набрали законної сили та повинні бути неодмінно виконані!

Читайте також: На Волині губернатор два роки заважає роздержавленню ЗМІ

Редакція звернулася до нього з вимогою в добровільному порядку виконати судові рішення та підписати договір про вихід облдержадміністрації з числа співзасновників реформованої "Волинської газети" до 15 січня ц. р. Сьогодні вже 16 січня, але ніяких документі за його підписом "Волинська газета" не отримувала. Натомість, перебуваючи в новорічно-різдвяній відпустці, Володимир Гунчик доручив своєму екс-керівнику юридичної служби автозаводу, а нині першому заступнику голови облдержадміністрації Олександру Степанцову скерувати у Верховний Суд України касаційну скаргу по цій справі... Але це суті не змінює: голова облдержадміністрації повинен виконати судові рішення, якщо він справді "з повагою" ставиться до всіх ЗМІ, а не тільки до "наших"... В усякому випадку, наказом судді Господарського суду міста Києва Світлани Чебикіної від 29 грудня 2017 р. через Державне казначейство з рахунку облдержадміністрації буде стягнуто на користь ТзОВ "Волинська газета" 1600 грн витрат судового збору. Шкода тільки, що за гріхи Володимира Гунчика повинен розплачуватися не він особисто, а державна казна...

Тепер – щодо "помийних ям", які він радить собі подібним "не читати". Я не буду давати ніяких характеристик ніяким медіа-ресурсам, кому б вони не належали і хто там не працював би... Хоча б тому, що обраний заступником голови облорганізації Національної спілки журналістів України, і тому кожен колега для мене є особливо цінним і важливим. За будь-яких обставин і я особисто, і Спілка будемо саме на стороні журналістів, а не тих, хто з ними намагається боротися. Україна будує демократичне суспільство, і свобода слова є однією з неодмінних умов його розвитку. І хто цього не розуміє, той нагадує особу, яка ностальгує за часами, коли в СССР кожен комуніст мусив читати московську газету "Правда" з щоразу "правильним курсом" "керівної і спрямовуючої"...

Знаєте, така вже доля осіб, які перебувають при владі в цивілізованому світі: вони – під прискіпливою увагою, про них говорять, їхню діяльність оцінюють. Буває, об’єктивно, буває – не зовсім. Але той, хто хоче успішно працювати на будь-якій серйозній посаді (особливо – в органах державної влади!), повинен хоча б перед виходом на пенсію зрозуміти, що завжди і скрізь були медіа, які лояльні до влади, і ті, хто дотримується інших поглядів. Але від поєднання цих "плюсів" та "мінусів" в інформаційному просторі й існує струм плюралізму! Якщо виникає потреба, треба звертатися у ЗМІ, котре розповсюдило ту чи іншу інформацію, з проханням або вимогою чи надати можливість донести до аудиторії свої аргументи, чи заперечити якесь твердження. Але відкрито обзивати цілі колективи "помийними ямами" – це неприпустимо для будь-якої вихованої людини.

Невже Володимир Гунчик цього не розуміє? І що посада голови облдержадміністрації – це не трон для зведення особистих рахунків?

Володимир ДАНИЛЮК,

Заслужений журналіст України.