На другому етапі послаблення карантину в Україні можуть відкрити готелі та дозволити проводити спортивні змагання. Цей етап має розпочатися 22 травня.

Читайте також: Пом'якшення карантину: українцям дозволили збиратися більшими групами на вулиці та в кафе

Про це під час відеозвернення заявив президент України Володимир Зеленський. 

За словами глави держави, Україні вдається втримувати ситуацію завдяки вчасним діям і другий етап послаблення обмежень може розпочатися вже скоро

"Уже третій день ми з вами живемо в режимі першого етапу пом’якшення карантину. Не скасування, не кінець, а саме пом’якшення. Другий етап пом’якшення карантину планується на 22 травня. Він торкнеться, зокрема, спортивних змагань, роботи готелів, проведення ЗНО та іншого", – сказав президент. 

У МОЗ прогнозують такі дати введення наступних етапів пом'якшення карантину: 22 травня, 1 червня, 11 червня. Це за умови прийнятних показників захворюваності коронавірусом.

Читайте також: У МОЗ назвали дати пом'якшення карантину

Що буде після 22 травня

Подовження карантину 

Карантин після 22 травня точно подовжать, але з пом'якшеннями. Також прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про поступовий перехід після цього числа до адаптивної моделі карантину, тобто коли різні обмеження вводяться в різних регіонах залежно від ситуації. Усе більше повноважень передаватимуть органам місцевого самоврядування.

Підготовка до ЗНО

На другому етапі пом'якшення карантину може розпочатися підготовка до ЗНО. Це було передбачено в плані уряду. Про ЗНО також говорив президент України Володимир Зеленський. Саме ЗНО поки що заплановане на період від 25 червня до 17 липня.

Відкриття готелів; Проведення спортивних змагань

Це теж передбачено у плані уряді, і про це також нагадав сьогодні Зеленський. Кабмін говорив про змагання, в яких бере участь менше 50 людей. Проводити їх мають без глядачів.

Дитячі садочки

Це не передбачено планом уряду, але міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що вони можуть відкритися після 22 травня, чого так очікують батьки, які виходять на роботу. Це не означає, що дитячі садочки запрацюють одразу. Принаймні у Києві, після відповідного рішення уряду розпочнеться спочатку підготовча робота, яка триватиме 10-14 днів, і лише потім дитячі садочки зможуть відкритися для дітей. Орієнтовно це може бути на початку або від середини червня.

Міський транспорт 

З транспортом чи не найскладніше. План уряду не передбачав відновлення його роботи на другому етапі пом'якшень. Але у Мініфраструктури перше послаблення анонсують вже на 22 травня. Має почати курсувати для всіх наземний комунальний транспорт у містах, але не маршрутки. Про метро також не йдеться. Це рішення ще має затвердити уряд. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook