Сейсмологи заперечили поширену низкою ЗМІ інформацію про ймовірність 7-бального землетрусу на Закарпатті. Стихійного лиха такого масштабу не буде, повідомляє ТСН.

Читайте також: Мороз -20 і сильний сніг: синоптики дали прогноз, коли прийде справжня зима

Як пояснив заступник директора інституту геофізики Олександр Кендзера, в Україні справді існує ймовірність землетрусів. Центр, північ та схід країни менш схильні до таких катаклізмів, а от на Закарпатті, Прикарпатті, Одещині та Криму така вірогідність зберігається через географічну близькість до сейсмоактивної зони Вранча, що у Румунії. 

Коли може статися сильний землетрус в тій чи іншій частині світу – передбачити фактично не можливо. Експерт пояснює, що навіть якщо докупи зійдуться всі понад шість сотень ознак землетрусу – не факт, що він буде. 

Читайте також: Потужний землетрус може початися будь-якої миті на Західній Україні, сейсмологи розповіли про небезпеку

"Землетрус – це не трамвай який за розкладом ходить. Якщо десь виникає напружено деформований стан, то змінюються навколо нього всі поля фізичні, і слідкування за тими полями і являє собою те, що називається ознаками можливого землетрусу. Однак всі вони разом взяті говорять про зміну напруження деформованого стану, а не про те, що буде землетрус. Може бути безліч маленькимх землетрусів з тією енергією, або може енергія почати передавати в іншу точку, і не буде землетрусу", – каже Олександр Кендзера.

Як повідомлялося, в неділю, 3 листопада, в Аргентині стався землетрус магнітудою 5,7. Його епіцентр був у провінції Ла-Ріоха у південно-західній частині країни. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook