Відомий український журналіст Олександр Дубінський розповів, як "найчесніший в.о." Уляна Супрун розкрадає зі своїми спільниками бюджетні кошти під виглядом "реформ".

Читайте також: Супрун спростувала популярні міфи про захист серця

У своїй статті Дубінський повідомляє, як під прикриттям виплат на проведення підготовки та підвищення кваліфікації медперсоналу була створена схема на 20 млн гривень, які розкрали чоловік Супрун Марко через ГО "ЗАХИСТ патріотів", яку він очолює з липня 2016 року.

Спочатку гроші з МОЗ виділялися на Тернопільський державний медичний університет ім. Горбачевського, ну а після – виводилися через Гошко Супрун.

Реалізовувати схему почали в жовтні 2017 року.

Для цього ректор ДВНЗ "Тернопільського державного медичного університету ім. І. Я. Горбачевського МОЗ України" Михайло Корда направив в МОЗ України на розгляд пропозицію про виділення в 4 кварталі 2017 року коштів за програмою "Підготовка та підвищення кваліфікації осіб з надання домедичної допомоги" в розмірі 3,3 млн гривень. Також просили виділити у 2018 році кошти в розмірі 6,5 млн гривень (код класифікації витрат бюджету КЕКВ 3110 "Придбання обладнання і предметів довгострокового користування").

Для того щоб бюджетні гроші були спрямовані на медичний університет необхідно внести зміни в п. 5 "Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підготовки кваліфікації осіб з надання домедичної допомоги".

В даний пункт Корда запропонував керівництву МОЗ включити такі статті витрат:

1. Освітні послуги курсу (за даною бюджетною програмою навчання), зокрема на забезпечення оплати праці та послуг інструкторів, в тому числі іноземних, координатора і керівника курсу, бухгалтерсько-економічної служби перекладачів і помічників інструктора, нарахування на оплату праці;

2. Придбання предметів, витратних матеріалів, підручників та обладнання для проведення навчальних курсів, оплати послуг перекладу і видавництва навчальної літератури;

3. Оплата послуг за проживання та харчування учасників курсів та комунальних послуг, а також інші послуги для проведення даного курсу.

6,5 млн гривень Університет планував витратити на придбання необхідного обладнання, манекенів і муляжів.

Читайте також: В МОЗ назвали головного "вбивцю" українців

До даного листа Михайло Корда роздруковує три додатки про витрати:

1. Розрахунок витрат, понесених на оплату праці створеному курсу на загальну суму 1,075 млн гривень і 236 тис. гривень – нарахування на зарплату (код КЕКВ 2111, 2120). Зарплата у керівника проекту повинна становити 130 тис. гривень на місяць, у координатора курсу – 26 тис. гривень на місяць, при тому що бухгалтер і фінансист отримуватимуть по 6,5 тис. гривень на місяць.

2. Розрахунок витрат на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю (код 2210) на загальну суму 1,15 млн гривень. Список включає витрати на придбання медикаментів, форменого одягу, документів. Чи не малі витрати на придбання бензину – 1920 л і дизеля – 1240 л.

3. Розрахунок витрат на оплату послуг (крім комунальних) (код КЕКВ 2240), на суму 502,3 тис. гривень. Сюди входить харчування і проживання.

Цим найважливішим для медицини питанням починає займатися особисто міністр Супрун.

У жовтні 2017 року міністр Уляна Супрун, щоб забезпечити перерахування грошей в "Тернопільського державного медичний університет ім. І. Я. Горбачевського МОЗ України", готує лист на МФ України, МОН України, МЕРТ України, Державну аудиторську службу України, Державну казначейську службу України про узгодження проекту постанови КМ України "Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підготовки та підвищення кваліфікації осіб з надання домедичної допомоги".

До листа Супрун докладає пояснювальну записку, а також Порядок використання коштів, в якій описує обґрунтування і необхідність прийняття постанови.

Основна мета даного проекту – проведення навчальних курсів за напрямками "Парамедик", "Базова підтримка життя" і "Підтримка життя під час травми", шляхом прийняття відповідного рішення Уряду.

Розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня є ДВНЗ "Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України" і НМА післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, оскільки – пише Супрун – на сьогодні ці заклади мають необхідні напрацювання для навчання персоналу екстреної медичної допомоги та затверджену програму "Підтримка життя під час травми":

Постанова КМ України "Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підготовки та підвищення кваліфікації осіб з надання домедичної допомоги" було підписано Прем'єром Гройсманом 27 грудня 2017 року.

Читайте також: "Неповноцінне харчування небезпечніше за куріння", – Супрун

І це на тлі того, що в той момент медустановам не вистачає фінансування і як результат – в рамках "реформи Супрун" здійснюється звільнення лікарів.

Для чого Супрун було необхідно щоб 20 млн гривень були розподілені саме на Тернопільський університет і Академію післядипломної освіти?

Саме на базі Тернопільської університетської лікарні навчання за курсом "Підтримка життя під час травми. Українська програма" в 2017 році проводила громадська організація "Захист Патріотів". У ЗМІ було зазначено, що дана програма в жовтні 2017 роки тривала всього 6 днів. Судячи з усього, тільки лише на цю програму Корда просив виділити Супрун цілих 3,3 млн гривень.

Директором ГО "Захист Патріотів", є чоловік Міністра ЗО України – Марко Супрун, яку раніше очолювала сама Уляна.

Очевидно, що через ГО відбувається переведення в готівку грошей, адже вартість послуги, в яких вона бере участь завищені в кілька разів, а Супрун просто "розподіляє потоки" в потрібні навчальні заклади.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook