Останнім часом збільшилася кількість випадків нападу отруйниз змій на людей у різних куточках України.

Читайте також: На Волині від укусу змії чоловік опинився в реанімації

"В Україні є декілька ареалів поширення отруйних змій. На Півдні водиться степова гадюка (довжиною до 40 см.), у центральних та північних областях – гадюка Нікольського (близько півметра), у Карпатах – звичайна гадюка (60 – 70 см.). Тепер у змій шлюбний період, тож вони доволі агресивні", – пояснює гепертолог Ігор Бєляков в коиентарі газети "Експрес".

Як діяти коли побачили небезпечного плазуна? 

"Гадюка відрізняється певними яскравими ознаками (голова має трикутну форму й вкрита дрібними лусками, над очима – щитки, що надувають брови, а зіниц – вертикальні, як у котів). Побачивши її, не слід наближатися аби роздивитися. Так ви лише спровокуєте палзуна. Потрібно поволі відійти чи взагалі не рухатись, у жодному разі не робити різких рухів", – пояснює герпетолог.

Читайте також: На Волині жінка стала жертвою укусу змії

"Обов'язково подбайте напері про засоби безпеки. Збираючись до лісу чи в гори, взуйте високі гумові чоботи. Візьміть палицю, аби водити перед собою по траві, – це змушує змій відповзти на безпечну відстань", – каже Бєляков.

Що робити, якщо змія таки вкусила?

"Досі чимало людей вважає, шо на місце укусу (якщо це кінцівка) слід накласти джгут чи відсмоктати отруту. Цього робити не можна, бо в першому випадку через накопичення отрути в одній ділянці може розвинутись некроз тканин. У другому ж – отрута може через мікротрішинки в роті потрапити в організм (були випадки, коли гинула людина, яка таким способом рятувала жертву укусу). Можна прикласти лід, це трохи сповільнить поширення отрути", – радить герпетолог.

Читайте також: Волинянин приніс сусідці у кишені гадюку (відео)

"Важливе значення має місце укусу. Якщо воно – на ділянці великої судини, то отрута швидко розійдеться по організму. Як наслідок, розвивається блискавичний шок. Що ближче укус до голови, то він небезпечніший, адже отрута може швидше потрапити до головного мозку", – розповідає він.

"Основне правило – не гаяти час! Після нападу змії потерпілого слід негайно доправити в лікарню, аби якомого швидше ввести сироватку й почати лікування", – наголошує Бєляков

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook