Президент Володимир Зеленський, його команда та партія "Слуга народу" ще до виборів наголошували на необхідності скасування недоторканості народних депутатів України, президента та суддів. Саме це є одним з найважливіших завдань і обіцянок нової влади, адже на справедливість і правосуддя є великий попит у суспільстві. Зняття недоторканості допоможе знизити рівень корупції, знищити безкарність у вищих ешелонах влади та суттєво підвищити рівень відповідальності за свою роботу та вчинки.

Читайте також: "Спарта" для нардепів: як і для чого "Слуга народу" проводить тижневе навчання своїх депутатів

Однак зробити це не так просто, як видається на перший погляд. Розберемось, які головні причини спонукають команду президента акцентувати увагу на знятті недоторканості і в які терміни це може бути зроблено.

Для чого Зе! Команді необхідне зняття недоторканості?

Є кілька важливих причин, чому президенту Зеленському життєво важливо чим пошвидше покінчити з "імунітетом", за яким роками ховались корупціонери і зрадники держави.

1. Знищення "системи" і прищеплення відповідальності. За 28 років незалежності в Україні, а точніше в її системі влади, вибудувалась певна система. Раніше клани і олігархи диктували посадовцям, які рішення приймати, "кого стратити, а кого помилувати". Однак за останні 10 років ситуація настільки погіршилась, що влада опинилась в руках самих олігархів та ворогів України.

Безкарність діянь оточення Віктора  Януковича та "Партії регіонів", бізнес "на крові військових" Петра Порошенка і його партнерів для громадян були межею, яку переступати не можна. В підсумку вони надали мандат доввіри тим, хто не замішаний в цій системі, поставивши завдання покінчити з цим раз і назавжди.

Відтак Зе! Команді необхідно буде під пильним поглядом суспільства нарешті позбавити нардепів недоторканості і навчити їх відповідальності. Якщо ж ця обіцянка почне забуватись чи її виконання буде відкладатись на потім, то громадськість швидко втратить довіру до "слуг народу".

2. Встановлення "справедливості" тісно переплетене з першим пунктом, але стоїть осторонь. Українцям набридло, що всі, хто роками на найвищих посадах обкрадав державу і, по суті, кожного громадянина, продовжують безкарно лізти у владу та насолоджуватись життям за награбовані кошти.

Що ми маємо наразі: втеча Януковича і його посіпак, "регіонали" знов під куполом Ради, повернення до життя проросійських сил, тотальна корупція у владі за президента Порошенка, жодне розслідування по розстрілах на Майдані толком не проведене і т.д.

Читайте також: Монокоаліція "Слуги народу": революція проти старої системи чи узурпація влади

Тобто, всі винуватці вбивств українців під час Революції Гідності, всі винуватці розкрадань "Укроборонпрому" у час війни, усі, хто відкрито літає отримувати завдання до Путіна – вільно почуваються в Україні і борються за владу.

Зважаючи на такий грандіозний обман і зневагу, суспільство настирливо вимагає справедливості. Грубо кажучи, тих самих "посадок", про які давно говорять.

Якщо команда Зеленського піде на "договірняки" з попередниками, як це робилося роками, то отримає дуже жорстку відповідь від суспільства.

3. Щоб втримати свою фракцію в парламенті монолітною. "Слуга народу" у 9 скликанні парламенту – це 254 депутати. Звісно, це чудовий результат і є чому радіти, але тримати в купі таку величезну фракцію – дуже проблематично.

Наразі олігархи, які не змогли пробитись до ВР в бажаній кількості, вже почали роботу з метою купити собі частину нардепів "Слуги народу". Суми за зраду "новим обличчям" пропонують колосальні, порівняно із зарплатою нардепа в 30 тисяч грн на місяць.

Тому у Зеленського бачать в знятті недоторканості механізм впливу та стримування в тому числі і для своїх депутатів, щоб відбити у них бажання продаватись. Президент та лідер "СН" вже неодноразово заявляли, що ніяких поблажок для "своїх" не буде. Таким чином в партії хочуть застрахуватись від так званих "тушок".

Коли Зе! Команда зможе скасувати недоторканість?

Звісно, суспільство хотіло б цього вже на першому засіданні Верховної Ради 9 скликання. Втім ситуація куди складніша, адже потрібно вносити зміни до Конституції.

В Раді ще з минулого року припадає пилом президентський законопроект на цю тему, який вже отримав схвалення в Конституційному суді. Однак він ще не пройшов і перше читання. У Порошенка вирішили пригальмувати процес, щоб не стати жертвами свого ж закону.

Якщо нова Рада в першому читанні за нього проголосує на осінній сесії, то друге читання може пройти тільки на наступній сесії – не раніше лютого.

В цілому процес затягнеться мінімум на півроку.

Причому, якщо в першому читанні голосів, швидше за все, вистачить (для цього потрібно 226), то знайти через півроку 300 багнетів для остаточного прийняття змін до Конституції буде вкрай важко.

Якщо ж у Зеленського підуть по шляху внесення нового законопроекту, то процес затягнеться ще більше. Спочатку потрібно буде проголосувати за відправку його до Конституційного суду і тільки потім йти на перше читання.

Іншими словами, скасувати недоторканність буде не так просто, як це може здатися зі слів Зе! Команди.

Залишається шлях точкового позбавлення депутатської недоторканності за поданням генпрокурора. І напевно це буде зроблено по відношенню до представників інших фракцій (в першу чергу – щодо Петра Порошенка і деяких його соратників).

Однак далеко не факт, що "слуги народу" погодяться віддати на поталу прокурорам своїх колег по фракції, пам'ятаючи, що їх і самих потім може чекати така ж доля.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook