З наближенням парламентських виборів 2012 рік все більше повідомлень, чуток, дезінформації буде поширюватись у інформаційному полі області. Першою інформаційною «качкою» в цьому році стало повідомлення сайту «Волинські новини» про те, що ВО «Батьківщина» визначилася із  кандидатами-«мажоритарниками» на Волині.

За інформацією джерела інтернет-видання до Верховної Ради України будуть балотуватись три діючі народні депутати (Микола Потапчук — від виборчого округу з центром у Маневичах, Віктор Олійник — від виборчого округу з центром у Володимирі-Волинському, Сергій Шевчук — від виборчого округу з центром у Горохові) та два місцевих політики: депутат облради Анатолій Грицюк — від Луцького округу, та Ковельський міський голова Олег Кіндер — від округу з центром у Ковелі.

Правда, в той же день прес-служба обласної організації партії спростувала цю інформацію, заявивши, що в партії триває обговорення ймовірних кандидатур, а остаточне рішення буде приймати партійна конференція.

На нашу думку, оприлюднення даної інформації мало за мету спровокувати суперечки та непорозуміння між опозиційними політиками області. І частково це вже вдалося. Так, у відповідь на дану публікацію лідер осередку ВО «Свободи» Анатолій Вітів висловив думку, що від Луцька по «мажоритарці» має балотуватись саме він.

В той же момент оприлюднення цієї інформації, до певної міри, «відбило бажання» до участі у парламентській кампанії лідера міського осередку ВО «Батьківщина» Григорія Пустовіта. Для Григорія Олександровича це можливо і добре, адже він зможе сфокусувати свою увагу на місцевих питаннях: дисципліни і порядку в міській партійній організації, узгодження позицій в партії. Також невідомо, яку позицію займе Олександр Свирида, який не проти знову стати народним депутатом.

Ще одним фальстартом можна вважати заяву народного депутата Григорія Смітюха від Партії регіонів. Він на нараді із головами сільських рад відкрито пояснював, що крім нього по Ковельському окрузі ніхто так багато не зробив і почав нагадувати свої «заслуги». Також він заявив, що буде балотуватися по цьому окрузі у Верховної Ради України.

Звичайно, хороші політики повинні бути готові до виборів завжди, а працювати з виборцями потрібно постійно і системно, а не лише перед виборами. Проте, заяви про наміри та інформація з кулуарів це ще дуже калий крок для перемоги на виборах.

Серед важливих політичних подій минулих тижнів, варто виділити такі:

  • На позачерговій сесії Луцької міської ради 10 січня 2012 року депутати відхилили протест прокурора на рішення міської ради від 20.04.2011 № 9/1 «Про заборону розміщення радянської символіки в м. Луцьку». Прокуратура вказувала на те, що пункт 2 рішення міської ради, який забороняв використання радянських прапорів та символіки під час масових заходів в обласному центрі Волині, суперечить вимогам Конституції України та ряду законів. Однак депутати мали іншу думку, а тому, розкритикувавши позицію прокурора, проголосували проти проекту рішення, пропонованого юридичним відділом міськради. Це, до речі, одне з небагатьох політичних рішень, яке депутати зуміли відстояти. Адже минулого року вже кілька раз міська рада, попри чисельну «опозиційну» більшість, «провалювала» саме політичні проекти рішення.
  • 11 січня 2012 року Президент України Віктор Янукович звільнив голову Ківерцівської райдержадміністрації Леонтія Кричкевича. За словами колишнього посадовця, його мають перевести на «легшу» роботу. Такою роботою може бути нове управління інспекцій, яке за інформацією газети «Віче-інформ», мають створити незабаром. Відзначимо, що Леонтій Кричкевич був одним із небагатьох районних керівників, що найдовше попрацювали, як в одному районі (голова Ківерцівської РДА з липня 2006 р.), так і на одній посаді (голова РДА з 1997 по 2012 рік, з перервою у один рік). Що ж до вакантної посади голови Ківерцівської РДА, то її пророкують для одного із синів начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Богдана Колісника.
  • Іншим своїм кадровим рішенням президент України 13 січня 2012 року призначев Володимира Масалова головою Рожищенської райдержадміністрації, замість звільненого 16 грудня 2011 року Сергія Горбача. Новопризначений голова РДА — людина нова в органах виконавчої влади, адже до того понад 15 років працював в приватних страхових та туристичних фірмах. З державною службою його пов'язують лише служба у прикордонних військах, два роки роботи на посаді помічника Любомльського міжрайпрокурора та молодший брат Сергій Масалов, який з жовтня минулого року працює заступником прокурора Волинської області. З політичної діяльності голови райдержадміністрації примітні два факти: у 2002 — 2006 роках був депутатом Волинської обласної ради 4-го скликання від Рожищенського району, а на останніх президентських виборах В.Масалов був довіреною особою кандидата на пост Президента України Віктора Януковича по виборчому округу № 22 з центром у Луцьку.
  • Народний депутат від фракції «БЮТ — «Батьківщина» Віктор Олійник 13 січня, під час пленарного засідання Верховної Ради України звернувся до прем'єра Миколи Азарова, генпрокурора Віктора Пшонки, міністра охорони здоров'я Олександра Аніщенка з депутатським зверненням щодо реорганізації Велимчанської та Самарівської сільських дільничних лікарень Ратнівського району. В запиті депутат озвучив позицію мешканців Ратнівського району, які виступають проти закриття сільських дільничних лікарень. Таке закриття передбачено планом оптимізації закладів охорони здоров'я області, який реалізовує, в якості експерименту, обласна державна адміністрація, та проти чого виступають опозиційні депутати місцевих рад. З впевненістю можна стверджувати, що дане питання буде дуже заполітизоване і стане одним із головних під час виборчої кампанії.
  • 18 січня на розширеному засіданні Регіонального комітету з економічних реформ було презентовано зміни і доповнення до «Стратегії економічного і соціального розвитку області до 2015 року», розроблені фахівцями Національного інституту стратегічних досліджень при Президенті України на замовлення обласної державної адміністрації. За словами науковців, головною метою оновленої Стратегії є створення умов для підвищення якості життя волинян та поліпшення інвестиційного клімату регіону. Одним із стратегічних напрямків експерти назвали «оновлення системи менеджменту». Тому є сподівання, що після позитивного рішення обласної ради із затвердження змін до діючої Стратегії області, призначення на ключові керівні посади в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування області будуть проводитись за більш прозорими механізмами.
  • У Луцькій міській раді депутати створили новий відділ фінансового контролю й аудиту, втім не змогли дійти згоди щодо функцій і правил його роботи. Цей відділ перевірятиме економічну діяльність комунальних підприємств та структурних підрозділів мерії. Відповідне рішення про створення відділу депутати прийняли 25 січня.
  • Світлану Мишковець офіційно призначено начальником Головного управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА. До цього вона працювала першим заступником директора Волинського обласного центру зайнятості.
  • У волинських правоохоронних органах тривають «чистки» кадрів. Так, новий прокурор Андрій Парака напевно довго планує працювати на цій посаді, адже й частину кадрів він запросив до себе із Івано-Франківська. Великі зміни напевне очікують й волинську міліцію, де планується звільнення кількох начальників міських та районних відділів МВС.

Підготовлено експертами ЛМГО «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» з метою якісного інформування політично свідомої громадськості про ключові політичні події держави, області та міста. При підготовці даного матеріалу використовувалась інформація всеукраїнських та місцевих друкованих і електронних засобів масової інформації (pravda.com.ua, unian.net, interfax.ua, volynnews.com, pravda.lutsk.ua, vip.volyn.ua, zik.ua, p-p.com.ua, volynpost.com, volyn.com.ua), офіційних інтернет сайтів органів державної влади та місцевого самоврядування (voladm.gov.ua, volynrada.gov.ua, lutsk.ua).

З наближенням парламентських виборів 2012 рік все більше повідомлень, чуток, дезінформації буде поширюватись у інформаційному полі області. Першою інформаційною «качкою» в цьому році стало повідомлення сайту «Волинські новини» про те, що ВО «Батьківщина» визначилася із кандидатами-«мажоритарниками» на Волині.

За інформацією джерела інтернет-видання до Верховної Ради України будуть балотуватись три діючі народні депутати (Микола Потапчук – від виборчого округу з центром у Маневичах, Віктор Олійник – від виборчого округу з центром у Володимирі-Волинському, Сергій Шевчук – від виборчого округу з центром у Горохові) та два місцевих політики: депутат облради Анатолій Грицюк – від Луцького округу, та Ковельський міський голова Олег Кіндер – від округу з центром у Ковелі.

Правда, в той же день прес-служба обласної організації партії спростувала цю інформацію, заявивши, що в партії триває обговорення ймовірних кандидатур, а остаточне рішення буде приймати партійна конференція.

На нашу думку, оприлюднення даної інформації мало за мету спровокувати суперечки та непорозуміння між опозиційними політиками області. І частково це вже вдалося. Так, у відповідь на дану публікацію лідер осередку ВО «Свободи» Анатолій Вітів висловив думку, що від Луцька по «мажоритарці» має балотуватись саме він.

В той же момент оприлюднення цієї інформації, до певної міри, «відбило бажання» до участі у парламентській кампанії лідера міського осередку ВО «Батьківщина» Григорія Пустовіта. Для Григорія Олександровича це можливо і добре, адже він зможе сфокусувати свою увагу на місцевих питаннях: дисципліни і порядку в міській партійній організації, узгодження позицій в партії.  Також невідомо, яку позицію займе Олександр Свирида, який не проти знову стати народним депутатом.

Ще одним фальстартом можна вважати заяву народного депутата Григорія Смітюха від Партії регіонів. Він на нараді із головами сільських рад відкрито пояснював, що крім нього по Ковельському окрузі ніхто так багато не зробив і почав нагадувати свої «заслуги». Також він заявив, що буде балотуватися по цьому окрузі у Верховної Ради України.

Звичайно, хороші політики повинні бути готові до виборів завжди, а працювати з виборцями потрібно постійно і системно, а не лише перед виборами. Проте, заяви про наміри та інформація з кулуарів це ще дуже калий крок для перемоги на виборах.

Серед важливих політичних подій минулих тижнів, варто виділити такі:

1.            На позачерговій сесії Луцької міської ради 10 січня 2012 року депутати відхилили протест прокурора на рішення міської ради від 20.04.2011 № 9/1 «Про заборону розміщення радянської символіки в м. Луцьку». Прокуратура вказувала на те, що пункт 2 рішення міської ради, який забороняв використання радянських прапорів та символіки під час масових заходів в обласному центрі Волині, суперечить вимогам Конституції України та ряду законів. Однак депутати мали іншу думку, а тому, розкритикувавши позицію прокурора, проголосували проти проекту рішення, пропонованого юридичним відділом міськради. Це, до речі, одне з небагатьох політичних рішень, яке депутати зуміли відстояти. Адже минулого року вже кілька раз міська рада, попри чисельну «опозиційну» більшість, «провалювала» саме політичні проекти рішення.

2.            11 січня 2012 року Президент України Віктор Янукович звільнив голову Ківерцівської райдержадміністрації Леонтія Кричкевича. За словами колишнього посадовця, його мають перевести на «легшу» роботу. Такою роботою може бути нове управління інспекцій, яке за інформацією газети «Віче-інформ», мають створити незабаром. Відзначимо, що Леонтій Кричкевич був одним із небагатьох районних керівників, що найдовше попрацювали, як в одному районі (голова Ківерцівської РДА з липня 2006 р.), так і на одній посаді (голова РДА з 1997 по 2012 рік, з перервою у один рік). Що ж до вакантної посади голови Ківерцівської РДА, то її пророкують для одного із синів начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Богдана Колісника.

3.            Іншим своїм кадровим рішенням президент України 13 січня 2012 року призначев Володимира Масалова головою Рожищенської райдержадміністрації, замість звільненого 16 грудня 2011 року Сергія Горбача. Новопризначений голова РДА – людина нова в органах виконавчої влади, адже до того понад 15 років працював в приватних страхових та туристичних фірмах. З державною службою його пов’язують лише служба у прикордонних військах, два роки роботи на посаді помічника Любомльського міжрайпрокурора та молодший брат Сергій Масалов, який з жовтня минулого року працює заступником прокурора Волинської області. З політичної діяльності голови райдержадміністрації примітні два факти: у 2002 – 2006 роках був депутатом Волинської обласної ради 4-го скликання від Рожищенського району, а на останніх президентських виборах В.Масалов був довіреною особою кандидата на пост Президента України Віктора Януковича по виборчому округу № 22 з центром у Луцьку.

4.            Народний депутат від фракції «БЮТ – «Батьківщина» Віктор Олійник 13 січня, під час пленарного засідання Верховної Ради України звернувся до прем’єра Миколи Азарова, генпрокурора Віктора Пшонки, міністра охорони здоров’я Олександра Аніщенка з депутатським зверненням щодо реорганізації Велимчанської та Самарівської сільських дільничних лікарень Ратнівського району. В запиті депутат озвучив позицію мешканців Ратнівського району, які виступають проти закриття сільських дільничних лікарень. Таке закриття передбачено планом оптимізації закладів охорони здоров’я області, який реалізовує, в якості експерименту, обласна державна адміністрація, та проти чого виступають опозиційні депутати місцевих рад. З впевненістю можна стверджувати, що дане питання буде дуже заполітизоване і стане одним із головних під час виборчої кампанії.

5.            18 січня на розширеному засіданні Регіонального комітету з економічних реформ було презентовано зміни і доповнення до «Стратегії економічного і соціального розвитку області до 2015 року», розроблені фахівцями Національного інституту стратегічних досліджень при Президенті України на замовлення обласної державної адміністрації. За словами науковців, головною метою оновленої Стратегії є створення умов для підвищення якості життя волинян та поліпшення інвестиційного клімату регіону. Одним із стратегічних напрямків експерти назвали «оновлення системи менеджменту». Тому є сподівання, що після позитивного рішення обласної ради із затвердження змін до діючої Стратегії області, призначення на ключові керівні посади в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування області будуть проводитись за більш прозорими механізмами.

6.            У Луцькій міській раді депутати створили новий відділ фінансового контролю й аудиту, втім не змогли дійти згоди щодо функцій і правил його роботи. Цей відділ перевірятиме економічну діяльність комунальних підприємств та структурних підрозділів мерії. Відповідне рішення про створення відділу депутати прийняли 25 січня.

7.            Світлану Мишковець офіційно призначено начальником Головного управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА. До цього вона працювала першим заступником директора Волинського обласного центру зайнятості.

8.            У волинських правоохоронних органах тривають «чистки» кадрів. Так, новий прокурор Андрій Парака напевно довго планує працювати на цій посаді, адже й частину кадрів він запросив до себе із Івано-Франківська. Великі зміни напевне очікують й волинську міліцію, де планується звільнення кількох начальників міських та районних відділів МВС.

Підготовлено експертами ЛМГО «Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу» з метою якісного інформування політично свідомої громадськості про ключові політичні події держави, області та міста. При підготовці даного матеріалу використовувалась інформація всеукраїнських та місцевих друкованих і електронних засобів масової інформації (pravda.com.ua, unian.net, interfax.ua, volynnews.com, pravda.lutsk.ua, vip.volyn.ua, zik.ua, p-p.com.ua, volynpost.com, volyn.com.ua), офіційних інтернет сайтів органів державної влади та місцевого самоврядування (voladm.gov.ua, volynrada.gov.ua, lutsk.ua).