Вчора в Міністерстві екології та природних ресурсів заявили про загрозу обміління і забруднення Шацьких озер на Волині через розробки Хотиславського крейдяного кар'єру, розташованого на території Білорусії. У Мінекології говорять, що конфлікт може бути вирішений тільки політичним шляхом внаслідок зацікавленості у розробках кар'єра президента Білорусії Олександра Лукашенко. У той же час експерти стверджують, що білоруська сторона не піде на поступки через погану економічну ситуацію в країні.

У минулі вихідні ряд ЗМІ повідомили, що освоєння Білоруссю Хотиславського крейдяного кар'єру може осушити Шацькі озера на Волині. Хотиславський кар'єр розташований на території Білорусії, менш ніж в 30 км від Шацьких озер. Вчора заступник міністра екології та природних ресурсів Ігор Вільдман підтвердив "Комерсанту", що загроза обміління і забруднення Шацьких озер дійсно існує. "На жаль, рішення проблеми залежить не тільки від України. Проект розробки кар'єру, яким займається білоруська сторона, узгоджений з президентом Білорусії Олександром Лукашенко. Тому ми чекаємо політичного рішення", - повідомив пан Вільдман.

Шацькі озера - група з більш ніж 30 озер в Любомльському та Шацькому районах Волинської області, в межиріччі річок Прип'ять та Західний Буг. Найбільше з них - озеро Світязь (27,5 кв. Км). Це друга за розмірами природна водойма в Україні і найглибше озеро нашої країни (58,4 м).

Як повідомив "Комерсант" перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища Волинської області Олександр Романюк, роботи на кар'єрі почалися в 2008-2009 роках. "Це небезпечно для Шацьких озер і перш за все для озера Світязь. Його обміління може відбутися через 10-15 років через зниження рівня грунтових вод, що живлять озеро. Глибина Світязя - понад 50 м, а глибина Хотиславського кар'єру повинна досягти 40 м. Відстань між ними - 25 км. Всі підземні джерела взаємопов'язані, розробка кар'єру порушить їх природний рух", - розповів пан Романюк.

Пан Вільдман сподівається, що конфлікт буде вирішено без втручання міжнародних інстанцій. Однак колишній посол України в Білорусії (2010-2011 роки) Роман Безсмертний не вірить в це. "Ситуація в економіці Білорусії катастрофічна, тут би вижити, а не шукати домовленості. До того ж розробник кар'єра - група компаній "Трайпл". Її власником є Юрій Чиж - один з придворних бізнесменів Олександра Лукашенка", - пояснив Роман Безсмертний. За його словами, Україна заперечувала проти розробки кар'єру без відповідних природоохоронних заходів: "На жаль, білоруська сторона слухала, але робила свою справу".

Вчора заступник міністра природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Білорусії Анатолій Лис заявив, що Україна не виставляла офіційних претензій щодо можливого забруднення Шацьких озер. "Іноді це питання політизується українською стороною. Побоювань, що Шацькі озера зникнуть, немає", - заявив пан Лис. За його словами, при освоєнні Хотиславського кар'єру виконуються всі природоохоронні заходи.

Разом з тим пан Безсмертний зазначає, що внаслідок розробок на Хотиславському кар'єрі "Україна може втратити не тільки Шацькі озера, а й весь природний комплекс річки Прип'ять". "Цьому може перешкодити надання територіям Північного Полісся Україні і Південного Полісся Білорусі статусу пам'ятки природи. Вони примикають до заповідника "Західне Полісся" на території Польщі, природоохоронний статус якій надано ЮНЕСКО", - пояснив пан Безсмертний.