Сьогодні, 20 вересня, журналісти волинських ЗМІ під стінами облдержадміністрації провели акцію «Хто тут наклепник?». Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Представники мас-медіа таким чином висловили своє обурення тому, що Верховна Рада прийняла в першому читанні зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів. Згідно з цими змінами передбачається кримінальна відповідальність за наклеп – «умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію».

Представники волинських ЗМІ занепокоєні цим законопроектом, адже він може перешкоджати вільній діяльності журналістів та свободі слова в Україні. Тому місцеві журналісти вирішили провести мітинг під назвою «Хто тут наклепник?».

На акцію прийшло близько 50 журналістів з різних волинських видань. Представники ЗМІ розгорнули плакати та скандували «Не хочу сидіти за правду», «Стоп цензурі» і «Свободу за грати і грати, грати, грати».

Після чого журналісти підписали звернення до Президента України, голови Верховної Ради України та голови Волинської ОДА.

Нижче поданий повний текст звернення.

«Журналісти Волині занепокоєні й обурені черговим кроком до згортання свободи слова в Україні, який зробив український парламент.

Як відомо у вівторок, 18 вересня, Верховна Рада України прийняла в першому читанні зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів. Згідно з цими змінами передбачається кримінальна відповідальність за наклеп – «умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію».

Поняття «наклеп» було вилучене з законодавства ще у 2001 році – тоді справедливо вирішили, що честь, гідність та репутація повинні контролюватися нормами цивільного, а не кримінального права.

Ми вважаємо, що можливість карати ув’язненням за наклеп українців загалом й українських журналістів зокрема ставить під загрозу саму можливість вільно висловлювати власну думку.
А криміналізація статті про наклеп є нічим іншим як намаганням захистити державних чиновників і політиків від справедливої критики, перекрити надходження інформації про зловживання української влади у суспільство.

В умовах, коли судочинство в Україні не відповідає нормам європейської практики, коли суди в країні приймають сумнівні рішення, новоприйнятий закон тільки сприятиме трактуванню справедливої критики як кримінального порушення.

Ці законодавчі зміни можуть стати початком політичних репресій, які проводитимуться під гаслом боротьби за об’єктивну інформацію у ЗМІ. Поширенішою стане і самоцензура у ЗМІ.

Новий закон здатен нанести непоправної шкоди українській журналістиці, поставивши під реальну загрозу ув’язнення не тільки найбільш принципових, професійних і незалежних її представників, а й кожного, хто поширить «неугодну» комусь інформацію.

Оскільки стаття про наклеп порушує міжнародні стандарти дотримання свободи слова, ставить нас, журналістів, перед загрозою силового свавілля, псує міжнародний імідж України,

Вимагаємо:
Від Верховної Ради України - не приймати Закон про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини;

Від Президента України – закликати депутатів проголосувати проти криміналізації поняття «наклеп»;

Від голови Волинської обласної державної адміністрації – донести до Президента України, голови Верховної Ради України позицію волинських журналістів, викладену у цьому зверненні, а також усіма іншими можливими шляхами сприяти реалізації журналістських вимог.
Учасники акції «Хто тут наклепник!?», місто Луцьк»

Вищеподане звернення представники 5-ї влади передали в приймальний кабінет голови Волинської ОДА з вимогою донести звернення до уряду. 

«Всім зрозуміло, що такий законопроект – це є крок назад, до того. Що було її років тому. Подібна ситуація була, коли ухвалювали новий Кримінальний Кодекс. Тоджі відмовилися від кримінальної відповідальності за наклеп, адже всі розуміли, що в умовах тотального наступу на ЗМІ і свободу слова – це є як мінімум згортання свободи слова і забудова другої Білорусії. Одначе нинішня влада, як на мене, забула, що було 11 років тому і без висновків Венеціанської комісії і інших громадських інституцій вирішила ухвалити цей закон», - розповідає власний кореспондент у Луцьку Західної інформаційної корпорації, член ради незалежної медіа-проспілки в Україні Мирослав Ватащук.

Зазначимо, що вже проти криміналізації за наклеп висловилися незалежна медіа-профспілка України, Національна профспілка журналістів України, Європейська федерація журналістів України, Міжнародна федерація «Репортери без кордонів» та інші.