Суддя-хабарник, котрий де-юре перебуває під слідством, й досі ходить на роботу, веде судові слухання та виносить іменем України вироки. При цьому він ще й отримує чималу заробітну плату. Про це пише ТРК «Аверс».

Так, ще у 2010 році проти судді Ківерцівського районного суду Івана Підгорного було порушено кримінальну справу за фактом одержання хабара. Тоді його затримали «на гарячому» працівники Служби безпеки України. Крім того, Іван Підгорний неодноразово отримував догани. Зокрема, неякісно проводив судові процеси, не дотримувався обов’язків і присяги судді. Тим не менше, це не завадило йому пропрацювати служителем Феміди 30 років. Та й сьогодні Підгорний як ні в чому не бувало продовжує виконувати службові обов’язки. Чому так? Як пояснив голова Ківерцівського райсуду Олександр Костюкевич, склалася правова колізія, за якою ані звільнити, ані відсторонити суддю-хабарника від виконання обов’язків неможливо. 

Справа судді Івана Підгорного тягнеться уже чотири роки. За отримання неправомірної вигоди у 2010 році він був засуджений до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна, з відстрочкою виконання вироку на два роки. Не погоджуючись із рішенням Феміди, Підгорний оскаржив його спочатку до  Рівненського  апеляційного, а потім – до Вищого спеціалізованого суду. В результаті судової тяганини справа була направлена спочатку на новий апеляційний розгляд, а потім – на додаткове розслідування. 

А оскільки справа Підгорного на той час розглядалася за Кримінально-процесуальним кодексом (КПК) 1960 року, постановою слідчого суддя-хабарник був відсторонений від виконання службових обов’язків. Так тривало до 2012 року, до набрання чинності нового КПК України. 
– Справа Підгорного, що була направлена на додаткове розслідування, розслідувалася вже згідно з вимогами нового КПК. Відповідно й процедура відсторонення змінилася. Так, якщо раніше рішення про відсторонення судді від обов’язків міг прийняти сам слідчий, то тепер – тільки вища кваліфікаційна комісія суддів за зверненням генерального прокурора. Перебуваючи на посаді, я зобов’язаний керуватись не тільки моральним аспектом, а і вимогами чинних законодавчих норм. Постановою заступника прокурора Волинської області Володимира Троца постанова слідчого, винесена в 2010 році була скасована, тож нічого не залишалося, як допустити Івана Підгорного до розгляду справ. 

Наразі ж процесуальний прокурор, який здійснює нагляд за розслідуванням даної справи, вважає за недоцільне звертатися в порядку нового КПК до генерального прокурора з метою відсторонення, мотивуючи тим, що справа вже майже завершена, саме виконуються дії ознайомлення Підгорного з матеріалами кримінального провадження, натомість тяганина з відстороненням займе багато часу – не менше місяця-півтора.
Цікава деталь. За чотири роки перебування під слідством судді-хабарнику нараховувалася та була повністю виплачена заробітна плата. А це майже 20 тисяч щомісяця. 

Крім того, нині у Ківерцівському районному суді замість п’яти суддів працюють лише двоє. Окрім Підгорного, під слідством перебуває також суддя Ківерцівського районного суду Світлана Поліщук. Вона обвинувачується у вчиненні «корисливого правосуддя». Ще одна суддя – у декретній відпустці. Однак усі п’ятеро отримують заробітну плату. Чому?
Голова райсуду Олександр Костюкевич пояснює, що попри логіку, новий закон «Про статус суддів» передбачає припинення виплат лише після набрання вироком законної сили:

– Оскільки вирок набув чинності, то у проміжок часу, коли Іван Підгорний  був засуджений, йому зарплату не виплачували. Однак він відсудив ці гроші через Волинський окружний адміністративний суд. Тож ми зараз оскаржуємо це рішення, оскільки вважаємо його неправомірним.

Доки Івану Підгорному носити суддівську мантію та вершити людські долі – залежить від рішення слуг Феміди, на шальках терезів якої з одного боку закон, а з другого – колега, спійманий на хабарі.