Луцький мер Микола Романюк таки удостоїв колектив ДКП «Луцьктепло» своїм візитом. Послухати про що говоритимуть люди градоначальнику, прийшли й окремі луцькі депутати: Сергій Сівак, Юрій Вега та Артур Василевський. Крім того, були і представники громадських формувань - Правого сектора, Автомайдану України та Самооборони Волині.

До актової зали підприємства міський голова увійшов удвох із директором ДКП «Луцьктепло» Олександром Киричуком.

Перед тим як приступити до розгляду питань, які раніше підготували працівники комунального підприємства, міський голова нагадав усім про трагічні події, які напередодні відбулися на Сході України та попросив усіх присутніх вшанувати пам'ять загиблих військових хвилиною мовчання.

Лише після цього збори як такі розпочалися.

Варто зазначити, що досить вирізнялися серед присутніх кілька десятків вбраних у спортивні костюми дужих на вигляд молодиків, які поводилися досить нахабно і були агресивно налаштовані. Серед працівників одразу ж поширилися чутки, що це «тітушки». Ми поцікавилися працівників чи знають вони ким є ці хлопці, на що усі до кого ми підходили заявляли, що бачать їх тут вперше. Хтось упізнав у них членів бійцівського клубу «Золота рукавичка».

Зауважимо, що сам директор ДКП «Луцьктепло» Олександр Киричук понад рік є віце-президентом Федерації боксу Волині.

Однак, коли на початку зборів координатор Правого сектору Павло Данильчук зробив зауваження так званим «тітушкам» аби ті поступилися місцем жінкам, які стояли у натовпі – ті не без показної зухвалості та обурення встали, а через кілька хвилин взагалі покинули залу.

Лише після цього збори трудового колективу «Луцьктепло» нарешті розпочалися. Перше, що цікавило комунальників – це фінанси підприємства: зарплати керівництва та працівників адмінуправління, надбавки та премії, витрати на будівництво та ремонт.

Ще перед початком обговорення Микола Романюк оголосив, що директор «Луцьктепло» Олександр Киричук підготував узагальнені відповіді (!), а не розгорнуті, як цього вимагали працівники трудового колективу.

Суми заробітної плати, які озвучив Олександр Киричук, дуже здивували комунальників, тому що, як виявилося, середня зарплата на підприємстві значно більша, ніж по усій області та навіть вища, ніж по усій Україні.

«Середня зарплата по підприємству – 3 251 гривень, середня зарплата по області – 2 445 гривень. Середня зарплата по Україні 3 245 гривень. По підприємству так: адміністрація має середню зарплату 4 700 гривень, 3 175 гривень – газова служба, 3 400 гривень – електорослужба, 3 000 гривень – автослужба. У нас на підприємстві середня зарплата на 1000 гривень більша, ніж по всій області», - заявив Киричук.

Згодом люди «вивели на чисту воду» і директора, і начальника планово-економічного відділу Ольгу Кравчук, у яких заробітна плата за місяць складає близько 6 500 гривень.

Після цієї заяви люди просто таки «закидали» керівництво комунального підприємства запитаннями. Зі слів працівників стало відомо, що минулоріч комунальники вперше не отримали доплат на День Перемоги, на День Комунальника та за сумісництво посад, адже керівництво запевняє, що виконувати роботу двох людей - це обов’язок працівників. Один з комунальників зауважив, що працює на підприємстві з 1988 року, у 19 років отримав поранення в Афганістані і завжди отримував за це виплати, та цього року про нього забули.

Крім того, люди вже неодноразово запевняли, що з приходом на підприємство Олександра Киричука зі штату працівників взагалі було скорочено посади прибиральниць – їхні обов’язки виконують оператори котелень.

«З 1 червня прибиральниці будуть повернуті у штат працівників», - запевнила начальник планово-економічного відділу ДКП «Луцьктепло» Ольга Кравчук, коли зрозуміла, що справа вже починає «пахнути смаженим».

Цю заяву люди сприйняли досить таки емоційно, однак не повірили у чергові обіцянки про «покращення».

Окремої уваги потребує і питання умов праці. За словами самих працівників, у них немає елементарного – мила! Раніше люди вже заявляли про те, що на зміну на одну людина виділяється лише 15 літрів води, але окрім цього у працівників немає спецодягу та взуття.

Наступне, що неабияк цікавить та тривожить працівників - це загадкове будівництво 4-ого поверху в адмінбудівлі підприємства та чутки про 50 мільйонів, які на це були виділені ще з 2013 року. Коли ж люди почали піднімати це питання – доводи керівництва та бухгалтера комунального підприємства неабияк різнилися. Це досить чітко чутно на відео.

«35 мільйонів – це на ремонт взагалі», - заявляє Олександр Киричук.

«Конкретна відповідь ще не підготовлена», - переконує головний бухгалтер Тетяна Стасюк.

Люди знову ж таки обурилися почутому, а міський голова наказав бухгалтеру принести кошторисну документацію. За кілька хвилин Тетяна Стасюк повернулася із паперами і взялася переконувати присутніх у тому, що кошторис 4-ого поверху становить близько 1 700 000 гривень. На питання де взялися хоча б ці кошти, які ніде не передбачені – пані Стасюк з посмішкою на обличчі почала запевняти усіх, що це «з різних надходжень…там…з оренди першого поверху», вочевидь, і сама собі не вірила.

Коли ж голова ініціативної групи Володимир Федотов почав розповідати працівникам про те, що у нього є інформація з достовірних джерел про справжні суми – директора «Луцьктепло» це неабияк розлютило.

«Я був на прийомі у Пустовіта і поцікавився скільки грошей «Луцьктепло» витратило на будівництво. І мені чітко сказали – в 2013 році 35 мільйонів, а в цьому ще 14!».

Підтвердити його слова на зборах зміг запрошений заступник директора департаменту ЖКГ та будівництва Волинської облдержадміністрації Володимир Бондарук. Пан Бондарук не лише підтвердив інформацію про майже 50 мільйонів гривень, а й підтвердив це офіційними документами.

«Мені Тетяна Євгенівна (Тетяна Стасюк, головний бухгалтер ДКП «Луцьктепло», - авт..) сказала, що це тільки на будівництво!», - заявив Володимир Бондарук.

Однак цю заяву пані Стасюк почала одразу ж заперечувати, а у цьому їй допоміг Луцький міський голова, який спершу взявся дочитуватися і вигорожувати бухгалтерку, мовляв, там інші статті витрат та запропонував жінці підтвердити його слова.

«Це все інші витрати – телефон, переробка сировини, природній газ. Це не будівництво».

Тут уже увірвався терпець представнику ОДА Володимиру Бондаруку.

«Або ви займаєте вигідну позицію, або ви робите ситуацію таку – одні цифри дають вам, інші цифри дають нам!».

Ще одним гострим питанням на підприємстві є скорочення за 2013-14 роки. За словами Олександра Киричука у 2014 році було скорочено лише 1 людину – голову профспілкового комітету Неонілу Слюсар.

Начальник планово-економічного відділу Ольга Кравчук почала доводити, що у 2013 році скорочення відбувалося згідно вимог Національної комісії державного регулювання у сфері енергетики.

«Так дійсно, згідно цього висновку, який до речі був прийняти 1 листопада 2013 року (!) у нас мало б пройти скорочення, але вже з 2 грудня 2013 року на підприємстві була така кількість працівників!», - цілком заперечила Неоніла Слюсар.
Щодо переведення працівників на 4-денний робочий тиждень, Олександр Киричук взявся пояснювати, що 1 травня отримав лист із НАК «Нафтогаз України» про те, що 5 травня можливе припинення постачання газу з Російської Федерації і лише у зв’язку з цим велися роз’яснювальні та попереджувальні бесіди і нічого більше.

Однак директор і словом не обмовився про десятки мільйонів, які підприємство боргує за постачання природного газу, а натомість, як в один голос стверджували прості трудівники, дирекція тринькає на роздування штату, розбудову поверхів, списування пального і непомірні зарплати.

Голова ініціативної групи підприємства Володимир Федотов на залякування директора відповів, що їх страхають безробіттям вже кілька місяців підряд.

«Якщо ви запевняєте, що 5 травня мали відключити газ, то чому на зборах ще 5 березня (!) ви нас змушували писати заяви за власним бажанням! Ще тоді ніхто навіть не підозрював про можливе відключення газу! Та й навіть якби таке сталося, то таке питання мало б постати вже після того як нам відріжуть газ, а не за два місяці до!».

Такої заяви директора підприємства не стерпів і ще один з працівників. Чоловік зі сльозами на очах намагався зрозуміти щойно почуте.

«Почекайте! Ви мене змусили написати заяву, що я прошу, що Я ПРОШУ вас перевести мене на 4-денний робочий тиждень, а зараз кажете, що це було тільки попередження???».

На це ніхто з керівництва не зміг дати відповіді, а питання важким комом просто зависло у повітрі.

Загалом напружена і нервова атмосфера у залі справляла гнітюче враження на усіх присутніх. Тільки по-різному вплинула на людей і керівництво. Працівники відчайдушно намагалися докричатися до свого мера та розповісти Миколі Романюку про несправедливе ставлення та утиски з боку керівництва. Натомість градоначальник більше радився з Киричуком, перекладав папери та намагався зробити зосереджений вираз обличчя.

Наприкінці зустрічі депутат міської ради та керівник Правого сектору Волині Павло Данильчук наголосив, що порядок на підприємстві повинен навісти мер Микола Романюк: «Вам треба брати на себе відповідальність. Розібратися в цій ситуації, зокрема і в кадровій політиці».

Мер пообіцяв приняти рішення уже наступного тижня, позаяк з 9-го червня Микола Романюк зібрався у відпустку. Натомість трудовий колектив поставив градоначальнику умову - обов'язково узгоджувати усі кадрові питання з працівниками ДКП «Луцьктепло».