Колишню директорку модельного агентства «Гламур» Олену Дьоміну таки засудили до позбавлення волі, попри її заяви, що вона тяжко хвора.

Нагадаємо, що ми уже писали про те, як Олена Дьоміна у компанії з громадянином Німеччини та його дружини організували у Луцьку роботу цілої порностудії.

Олену Дьоміну звинувачують у торгівлі людьми та відмиванні коштів, адже перед тим, як налагодити такий пікантний бізнес у Луцьку, компанія створила онлайн-порностудію у Польщі.

Згодом луцьку «полуничку» викрили працівники УСБУ і справа дійшла до суду.

Перше рішення по цій справі було ще у листопаді 2011 року, однак судова тяганина триває і досі.

Вищий спеціалізований суд засудив колишню директорку модельного агентства «Гламур»  Олену Дьоміну до 4 з половиною років позбавлення волі та позбавив її права займатися підприємницькою діяльністю протягом 3 років.

Однак колишня модель подала до Луцького міськрайонного суду клопотання, у якому вказує, що вона важко хвора, а тому просить не садити її за грати.

І 17 липня суддя і водночас голова Луцького міськрайонного суду Михайло Квятковський задовольнив клопотання Олени Дьоміної і звільнив її від відбування покарання на час хвороби.

Проте прокурор Володимир Заплотинський оскаржив ухвалу Луцького міськрайонного суду в апеляційному порядку, вказуючи на те, що захворювання Дьоміної не було у стадії загострення. Адже Держдепартамент України з виконання покарань МОЗ визначив перелік захворювань, які звільняють засудженого від відбування покарання.

Цим і скористалася Дьоміна, однак хвороба, на яку вказує підсудна повинна бути у стадії загострення. У іншому випадку вона може перебувати за ґратами і лікуватися у медзакладі пенітенціарної служби.

Сьогодні відбулося уже четверте та заключне засідання Апеляційного суду по цій справі.

На перше судове засідання Дьоміна не з'явилася через те, що перебувала у лікарні. Про це повідомив адвокат засудженої Валерій Таргоній і навіть надав суду довідку, про те, що підсудна лежить у Луцькій міській клінічній лікарні. Згодом цю інформацію підтвердив і заступник головного лікаря Луцької міської клінічної лікарні Володимир Шендибило.

Однак до суду обвинувачену вдалося доставити лише під конвоєм після того як її затримали правоохоронці. Зауважимо, що з 11 січня цього року Олена Дьоміна перебувала у розшуку, однак затримали її лише у кінці серпня, за кілька днів після того, як її виписали з лікарні.

Начальник обласного управління МВС Петро Шпига повідомив, що затримали Олену Дьоміну у Луцьку за «класичним сценарієм» та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Згодом Дьоміну перевели до СІЗО.

Два наступних судових засідання не відбулися через те, що тепер уже на лікарняний пішов сам захисник підсудної Валерій Таргоній.

І лише сьогодні судове засідання таки відбулося. Окрім сторін по справі, до суду у якості свідка запросили і спеціаліста в області урології, аби той пояснив стадії перебігання захворювання Дьоміної і чи дійсно вона у зв’язку з цим не може перебувати за ґратами.

На початку судового засідання суддя Лідія Хлапук запитала у підсудної, який діагноз їй поставили у лікарні, однак Олена Дьоміна цього не пам'ятає.

«Мені призначили лікування, а який мені діагноз поставили я не пам'ятаю. Коли в мене почалися проблеми зі здоров'ям, то я не старалася запам'ятати діагноз», - заявила обвинувачена.

Запрошений на судове засідання у якості спеціаліста лікар-уролог завідувач хірургічним відділенням Луцької міської поліклініки №1 Володимир Мурашкевич пояснив, що захворювання Дьоміної ділиться на 5 стадій.

«Якщо хвороба перебуває у загостреному стані – то це вже 4-5 стадія і тоді людина, зазвичай або потребує, або уже живе зі штучною ниркою і їй призначають гемодіаліз. Іншими словами, тоді людина просто доживає. А згідно висновків ЛКК (лікувально-контрольної комісії) у Олени Дьоміної лише 2-3 стадія. Це може призвести до загострення, але у неї його не було, тому що після 4-5 стадії здоров'я пацієнта уже не можна відновити, а хворобу не можна повернути на перші стадії», - пояснив лікар-уролог Володимир Мурашкевич.

Саме на це вказував і прокурор Володимир Заплотинський у своїй апеляційній скарзі.

Зрештою колегія суддів Апеляційного суду Волинської області вирішила задовольнити апеляційну скаргу прокурора. Крім того Апеляційний суд скасував ухвалу Луцького міськрайонного суду про звільнення Дьоміної від відбування покарання та постановив нову ухвалу, якою засудив її до позбавлення волі строком на 4 з половиною роки.

Дьоміну із зали суду вивели у кайданках. 

Ухвала Апеляційного суду ще може бути оскаржена до Вищого спеціалізованого суду з розгляду кримінальних справ протягом 3 місяців.