Єдиний постачальник газу в Україні НАК «Нафтогаз» нині через суди активно стягує з облгазів заборгованість за природній газ. І Волинь не стала виключенням. Щоправда представники ПАТ «Волиньгаз» запевняють, що НАК «Нафтогаз» подав на них до суду передчасно і навіть не визначився з остаточною сумою заборгованості. 

1 липня цього року Господарський суд Волинської області відкрив провадження по справі за позовом НАК «Нафтогаз» до ПАТ «Волиньгаз» про стягнення 38 594 881 гривень боргу за поставку природного газу. 

В суді представник позивача пояснив, що ще у 2013 році НАК «Нафтогаз» уклав з «Волиньгазом» договір про поставку природного газу на загальну суму 169 185 500 гривень, терміном до листопада 2014 року. Втім у грудні 2014 року сторони уклали додаткову угоду, якою продовжили термін дії договору до 20 січня 2016 року. 

Покупець, тобто ПАТ «Волиньгаз», вже сплатив 145 860 854 гривні. Тож згідно розрахунків НАК «Нафтогаз» волинський облгаз боргує постачальнику ще 23 324 643 гривні основного боргу, 7 915 692 гривні інфляційних витрат, 6 740 669 гривень пені та 3 % річних у сумі 613 867 гривень. Тож усю цю суму, яка в результаті складає 38 594 881 гривня нині НАК «Нафтогаз» намагається стягнути через суд. 

Разом з тим, представник позивача вказав на те, що станом на сьогодні сума заборгованості зменшилася на 10 мільйонів. Тому головуючий суддя по справі Ігор Гарбар запитав чи буде представник позивача клопотати про зменшення позовних вимог, однак представник НАК «Нафтогазу» відмовився, мовляв, не має на це повноважень. 

Натомість представники ПАТ «Волиньгаз» заявили, що позов не визнають повністю. На підтвердження своєї позиції пояснили, що в травні НКРЕ внесла зміни до порядку розрахунків з постачальником газу, а тому усі облгази відкрили спеціальні рахунки. На ці рахунки надходять усі кошти від споживачів за використаний газ, а банк автоматично перераховує ці кошти «Нафтогазу». Іншими словами заборгованість ПАТ «Волиньгаз» зменшується щодня. 

Навіть представник НАК «Нафтогаз» не став цього заперечувати. 

«Так, вони нам перераховують по 50 000-100 000 гривень щодня». 

Разом з тим, представники відповідача вказали на те, що договір діє до 20 січня 2016 року, відтак підстав для того, щоб зараз стягувати заборгованість у НАК «Нафтогаз»  немає, адже до цього часу облгаз може повністю погасити заборгованість. 

Втім, аби зрештою таки з'ясувати, яка заборгованість у ПАТ «Волиньгаз» станом на сьогодні, і чи слід стягувати з облгазу суму, яка заявлена в позові, головуючий суддя по справі Ігор Гарбар оголосив перерву у слуханні на кілька годин.