В Луцьку на знак протесту проти роботи російського бізнесу на території України близько 15 активістів перед входом у «Сбербанк Росії» розлили рідину, схожу на кров. Таким чином вони хочуть привернути увагу громадськості та закликати вкладників забрати гроші із російського банку, щоб не фінансувати таким чином війну на Сході України.

Пікет відбувся 5 лютого, - пише ВАР.

Перед входом у банк активісти розлили червону рідину, що імітувала кров — таким чином вони демонстрували, чим обертаються українські гроші у російських банках. Також вони запалили фаєри та скандували «Геть ворожі банки!».

«Ми вважаємо, що це ганьба для кожного з нас, що це ганьба для Луцька. Якщо ми називаємо себе українцями, якщо зараз кожного дня гинуть українські націоналісти на фронті … то як ми можемо спокійно на це дивитися?» – сказав активіст громадського руху «Іскра» Святослав Шум.

Він додав, що пасивно споглядаючи на примноження російського капіталу на теренах України українці втрачають честь. Водночас активіст наголосив, що суть акції не полягає у знищенні чогось – вона спрямована на те, щоб донести до людей те, що російські філії фінансують російських солдат та бойовиків псевдореспублік.

«Чим більше українців дізнаються про такі акції та зрозуміють, що від них залежить дуже багато, тим більшого удару ми завдамо,адже вкладниками цих банків є безпосередньо українці. Чим менше вкладників — тим менше прибутку», – зазначив активіст.

Шум зазначив, що капітал «Сбербанку Росії» повністю належить Росії, яка за отримані кошти озброює своїх військових. Окрім того російський капітал в Україні деморалзує бійців на фронті — мовляв,їм важко усвідмлювати, що поки вони воюють, на «мирній землі» співпрацюють з агресором. Росія таким чином впливає і на українців-вкладників, бо росіяни шантажують їх.

Активіст додав, що бойкот дає реальні результати — після бойкоту російських заправок їх власники втратили значну частину прибутку. Також він наголосив, що акція не одноразова, то її проводитимуть й біля стін інших банків, капітал яких належить Російській Федерації. Водночас, якщо мирні акції не дадуть результату, активісти можуть перейти до радикальніший дій.

Аналогічні акції завтра відбудуться й у інших містах України, серед яких Харків, Київ, Одесі, Львові, Житомирі, Запоріжжі, Рівному тощо.