1 березня – 61-й день року за Григоріанським календарем, до кінця року залишається 304 днів. В XX і XXI століттях цей день відповідає 17 лютого Юліанського календаря.

Читайте також: Зеленський скликає позачергове засідання Парламенту

У цей день світ відзначає Всесвітній день компліменту, Всесвітній день імунітету, День боротьби з наркобізнесом, Всесвітній день цивільної оборони та Міжнародний день дитячого телебачення і радіомовлення, День "Нуль дискримінації" і День обізнаності про аутоагресію. Про це пише УНІАН.

У Франції святкують День бабусі, в Ісландії – День пива, у Новій Зеландії – День дітей, у Казахстані – День подяки, у США – День кольорових жінок, День любителів арахісового масла, День свині, День фруктового компоту і День тезки, на Кубі – Фестиваль збору грейпфрутів, в Японії – День боротьби за мир, в Болгарії – Свято Баби Марти, у Польщі – День "знедолених солдатів", на Маршаллових островах – День пам'яті і пам'яті жертв ядерних випробувань, у Британії – День святого Давида, в Молдові – Мерцишор, у Кореї – День руху за незалежність, у Парагваї – День героїв.

Читайте також: У Луцьку підлітки напали на дівчину та пограбували її, постраждала у лікарні

Православні поклоняються в цей день давнього слов'янського бога весни і родючості Ярилу, в честь якого і названо свято – Ярило, Пров, Данило-новачок.

За традицією в цей день люди проводжали зиму і зустрічали весну. Згідно з переказами, в цей день повісився Юда, який зрадив Ісуса Христа. Тому в цей день моляться за близьких людей, щоб у сім'ї не було самогубців.

Ще 1 березня – "Прощена неділя". Напередодні Великого посту всім варто попросити вибачення у тих людей, перед яким завинили. Прощена неділя є дуже світлим днем перед Великим постом. В останній день Масляної спалюють опудало з соломи.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні можна багато працювати і виконувати важкі домашні справи.

Читайте також: У Луцьку затримали чоловіка з мачете (фото, відео)

Прикмети на 1 березня

Здавна існують погодні прикмети на цей день: – ворони каркають голосно – скоро похолодає; – посилився вітер вночі – чекайте рясних опадів і потепління; – перший день весни – тепла, значить ще буде похолодання. 1 березня іменини Іменини у Павла, Порфирія, Феодула, Самуїла та Іллі.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook