1 квітня – 91-й день року за Григоріанським календарем, до кінця року залишається 274 дні. В XX і XXI століттях цей день відповідає 19 березня Юліанського календаря.

Читайте також: Що зміниться у квітні: надбавки до пенсій, 2 етап медреформи, карантин і податкові канікули

У цей день світ відзначає День сміху, Міжнародний день птахів й День народження долара.

В США святкують День атеїста, День поезії і творчого розуму, День потішного читання, День одного цента, День хліба з тіста на заквасці, День права, День надії, День прогулянки, в Шотландії – День зозулі, у Танзанії – День посадки дерев, на Кіпрі – Національне свято, в Японії – Фестиваль танцю, у Таїланді – День державної служби, в Ірані – День ісламської республіки, у Сан-Марино – День капітанів-регентів.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 1 квітня вшановує пам'ять мучеників Хрисанфа і Дарії. У народі день назвали Дар'я Пролубниця. З днем Дарії були пов'язані такі господарські турботи, як вибілювання полотен. Виткане полотно жінки стелили на сніг, від снігової вологи і проморожування воно ставало м'якше, біліше і міцніше.

Вважалося, що саме 1 квітня прокидається домовик, тому треба всіляко обманювати один одного, щоб збити домашнього духа з пантелику. Дівчата намагалися якомога більше людей обдурити, вірячи, що в такому випадку наречені не проведуть їх, а навпаки, вони будуть водити хлопців за ніс.

Читайте також: На Великдень додому приїде ще 200 тисяч українців: прикордонники розповіли деталі

Що сьогодні не можна робити

Намагайтеся в цей день не лаятися.

Прикмети на 1 квітня

Здавна існують погодні прикмети на цей день. 

– Яке перше квітня, таким і 1 жовтня буде. 

– Весняна вода йде шумно – буде соковита трава. 

– Вночі зірок не видно – до тепла.

1 квітня іменини у Дарини, Інокентія, Івана, Софії і Дмитра.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook