Випас великої рогатої худоби зменшує, а не збільшує викиди з грунту закису азоту N2O - парникового газу, в 310 разів сильнішого, ніж вуглекислота, пишуть науковці з Німеччини, Китаю і Великої Британії в статті, опублікованій в журналі Nature.
"Звеселяючий газ" N2O, за даними деяких досліджень, складає близько 6% всіх парникових газів в атмосфері. Він виділяється, зокрема, при виробництві нейлону, спалюванні вугілля і нафти, а також з гною тварин. Тому раніше зростання поголів\'я великої рогатої худоби, що пасеться в степах, вважали однією з причин збільшення концентрації цього газу в атмосфері за останні десятиліття, передає РИА "Новости".
Клаус Буттербах-Баль (Klaus Butterbach-Bahl) з Технологічного інституту Карлсруе в Німеччині і його колеги показали, що насправді випас великої рогатої худоби в степах призводить до зменшення кількості мікробів у грунті, роблячи умови в ньому менш сприятливими для вироблення N2O. Таким чином, всі викиди, безпосередньо пов\'язані з худобою, можуть компенсуватися цим ефектом.
"Наші результати показують, що стимулюючий ефект, який чинить збільшення кількості худоби на кругообіг азоту і, як наслідок, на викиди N2O, більш ніж перекривається ефектами паралельного зменшення кількості мікробів, вироблення неорганічного азоту і затримання вологи в зимовий час. Не враховуючи ці моменти, існуючі підходи можуть систематично переоцінювати викиди N2O останнього століття від напівпустельних холодних степів майже на 72%", - пишуть автори статті.
Науковці протягом року вимірювали викиди закису азоту на 10 майданчиках в степах Внутрішньої Монголії (Китай). Вони з\'ясували, що велика частина викидів припадає на період танення снігу навесні. Крім того, чим менше худоби паслося на території, тим вищими були весняні рівні викидів закису азоту в атмосферу.
Дослідники вважають, що, оскільки там, де пасуться тварини, трава нижча, вона утримує менше снігу. В результаті мікроби в грунті, що виробляють N2O, слабкіше захищені від перепадів температур взимку. Крім того, при таненні снігу навесні в грунт потрапляє менше вологи, що також є несприятливим для мікроорганізмів.
Свої припущення науковці перевірили на інформації про інші території, що підходять під сформульовані ними критерії напівпустельних холодних степів. Викиди "звеселяючого газу" однієї третини всіх степів світу, що відповідають цим критеріям, на думку авторів статті, традиційні методики можуть переоцінювати на 36%, якщо враховується вплив добрив, або на 72% без урахування цього впливу.
На думку дослідників, необхідно уточнити методи оцінки впливу сільського господарства на викиди N2O і круговорот азоту в цілому. Крім власне випасу худоби, зниженню викидів N2O в атмосферу від грунту може також сприяти, наприклад, заготівля сіна восени. Однак потрібно враховувати й інші можливі наслідки таких заходів і, зокрема, скорочення кількості снігу.
А в сільській глибинці Швеції старовинний замок з 50 кімнат обігрівають парним молоком. Місцева агрофірма тримає 1100 корів, що дають до 30 тис літрів молока на день. Використання молока для опалення не вплине на його екологічні, санітарні та смакові якості, завіряє дирекція фірми, повідомляє newsru.ua.
Помилка в тексті?Виділи її мишкою та натисни Ctrl + Enter
Коментар буде опубліковано після модерації
Коментарі
коментарів немає