Ризик захворіти на рак грудей вищий у жінок, які вживають полівітаміни, ніж у тих, хто ними не користується взагалі, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на РІА "Новини".
Як пише шведська газета "Упсала Нюа Тіднінг" з посиланням на дослідження місцевих вчених, опубліковане у журналі American Journal of Clinical Nutrition, ці висновки попередні і зроблені вони після спостереження за шведськими жінками середнього віку і старшими, ніхто з яких на рак грудей не страждав. З кінця 90-х років протягом десятьох років 35 тисяч учасниць дослідження відповідали на різні питання вчених, що стосувалися їжі, стилю життя і ставлення до вітамінів".
Використання полівітамінів настільки сьогодні поширене в суспільстві, що знати відповідь на питання: чи впливає це на розвиток, наприклад, раку грудей, дуже важливо", - пояснила Сюсанна Ларссон з науково-дослідного медичного Каролінського інституту.
До кінця дослідження, через десять років, вчені звернули увагу на те, що у 974-х з усіх жінок, які брали участь у дослідженні, був констатований рак грудей, і серед них, як з\'ясували згодом вчені, переважали жінки, які приймали полівітаміни. Шведські вчені підрахували, що вживання щонайменше 7 таблеток полівітамінів на тиждень підвищував ризик захворювання на рак на 19% порівняно з тими жінками, які зовсім не вживали вітамінів.
"Хоча ми поки що до кінця не знаємо, чи є тут причинно наслідковий зв\'язок, однак наші результати викликають тривогу, яка має бути сприйнята серйозно і стати приводом для подальшої роботи", - зазначила С.Ларссон.
Безумовно, продовжила вона, дослідники врахували у своєму аналізі й такі чинники ризику у розвитку раку, як спадковість, вживання алкоголю або гормональних препаратів. Проте ризик впливу полівітамінів на розвиток раку грудей, згідно з їх спостереженнями, був підвищений. На думку дослідниці, багато вітамінів, що містяться у свіжих фруктах або овочах, відрізняються від своїх штучних варіантів.
Як приклад шведська вчена назвала фолієву кислоту, що міститься у багатьох полівітамінах. Вона, як показують досліди на тваринах, прискорює розвиток раку.
Продовжуючи роздуми з приводу можливого взаємозв\'язку між раком грудей і полівітамінами, С.Ларссон зазначила, що "є дослідження, які показують, що у жінок, які вживають полівітаміни, щільніші груди. І якраз ущільнення грудей і є відомим чинником для розвитку раку грудей". Тому шведська дослідниця радить не захоплюватися вітамінами. "У полівітамінах особливої потреби немає, коли вживаєш корисні та збалансовані для здоров\'я продукти", - вважає вона.
Помилка в тексті?Виділи її мишкою та натисни Ctrl + Enter
Коментар буде опубліковано після модерації
Коментарі
коментарів немає