Вчені довели, що сприйняття одних тільки запахів, відповідних смачній трапезі, а саме запаху вуглекислого газу, досить, щоб скоротити на третину тривалість життя плодових мушок дрозофіл, повідомляється в статті дослідників, опублікованій у середу у випуску журналу PloS Biology.
На думку фахівців, це відкриття може бути в деякій мірі справедливо і для людей.
Автори дослідження також вважають, що розробка спеціальних препаратів, що блокують сприйняття тих чи інших запахів, відповідних запаху їжі, може в майбутньому сприяти збільшенню тривалості життя людей.
Робота команди вчених під керівництвом Скотта Плетчера (Scott Pletcher) з Мічиганського університету в США базується на відомому феномені збільшення тривалості життя різних типів тварин, від черв\'яків до мавп, при різкому обмеженні кількості споживаної ними їжі. Цей ефект, який може спостерігатися і у людей, учені пов\'язують з уповільненням процесів метаболізму, що, у свою чергу, уповільнює старіння організму і як цілого.
Тим не менше, ще в 2004 році група вчених на чолі з Синтією Кеньон (Cynthia Kenyon), показала, що видалення нюхових нейронів також призводило до помітного збільшення тривалості життя круглих черв\'яків. Подібний ефект був показаний у минулому і самим Плетчером на прикладі дрозофіл, що зумів скоротити тривалість їхнього життя просто насичуючи повітря, яким дихали комахи, раціон харчування яких був різко обмежений, запахами живих дріжджів - одного з їхніх улюблених ласощів.
Тим не менше, до останнього часу вченим не було відомо, запах яких саме речовин, що містяться в ароматі їжі, може позначатися на тривалості життя.
У своїй новій роботі Плетчер показав, що за зміну тривалості життя дрозофіл, при вдиханні ароматів їжі, може відповідати запах вуглекислого газу, рецептори якого не так давно були виявлені у цього виду мушок. Для цього команда вченого вивела спеціальну мутантних лінію комах, що не має рецепторів до CO2, яка, в результаті, змогла прожити в середньому на 30% довше звичайних мушок, харчуючись з ними однією і тією ж стандартної їжею. Аналогічного ефекту вченим вдалося домогтися, змусивши рецептори CO2 самознищується на певному етапі життя мушок. У тому ж випадку, коли мутантні особини були знову наділені цим типом рецепторів, тривалість їх життя повернулася в норму.
При цьому, відсутність чутливості до СО2, яка допомагає мушкам відшукувати джерела їжі, не завадило їм залишатися міцними і здоровими особинами і приносити нормальну кількість здорового потомства.
Автори пояснюють такий ефект все тим же уповільненням метаболічних процесів, до активації яких призводить аромат доступною їжі. Це стан допомагає економити ресурси організму, що і приводить до збільшення тривалості життя, повідомляють РИА Новини.
"Якщо фізіологія і метаболізм можуть бути змінені за допомогою певних запахів, то лікарські препарати, що блокують їх сприйняття також можуть змінювати метаболізм і фізіологію людського організму, що може запобігати розвитку хвороб і сповільнювати старіння", - вважає еволюційний біолог Тадеуш Кавецький (Tadeusz Kawecki) з Університету Лозанни, думка якого з приводу даного дослідження наводить Інтернет-видання Science NOW.
Помилка в тексті?Виділи її мишкою та натисни Ctrl + Enter
Коментар буде опубліковано після модерації
Коментарі
коментарів немає