Держмитниця
і Мінагрополітики домовилися про спільні дії, в результаті яких буде
знижено розмір збору при ввезенні цього продукту. Досі Кабмін захищав
вітчизняних виробників, що призвело до зростання цін на внутрішньому
ринку. Тепер їм доведеться працювати в більш жорстких умовах.
Учора
Держмитслужба та Мінагрополітики уклали угоду Про обмін інформацією,
згідно з яким формуванням митної вартості м\'яса сторони будуть
займатися спільно. Зараз митниця визначає її самостійно, виходячи з
вартості продукції на зовнішніх ринках. Від розміру митної вартості
залежить розмір збору, що сплачується при ввезенні м\'яса та
м\'ясопродукції. "Найближчим часом митна вартість м\'яса курки буде
знижена з $ 1,07/кг до $ 0,8/кг", - повідомив вчора голова
Держмитслужби Ігор Калетник.
Митну вартість інших видів м\'яса повинна визначити робоча група у складі представників Мінагрополітики і Держмитслужби.
Рішення
змінити принцип визначення митної вартості м\'яса було ухвалено після
звернення в Мінагрополітики імпортерів і переробників, які звинуватили
Держмитслужбу у завищенні митної вартості продукту, розповіли в
міністерстві.
Раніше учасники ринку говорили, що через
підвищення митної вартості в цьому році значно скоротився імпорт м\'яса.
Так, за даними Держмитслужби, за дев\'ять місяців обсяг імпорту м\'яса і
субпродуктів скоротився в порівнянні з аналогічним періодом
попереднього року на 17%, до 268 тис. т. Зниження імпорту призвело до
різкого зростання цін на внутрішньому ринку. Вчора це відкрито визнали
в Мінагрополітики. "Є дефіцит м\'яса птиці, яловичини і свинини. Щоб
його покрити, в нинішньому році необхідно ввезти 320-340 тис. т", -
заявив вчора виданню міністр агрополітики Микола Присяжнюк. Досі уряд,
навпаки, обмежував імпорт м\'яса для підтримки вітчизняних виробників.
Підвищення
цін на м\'ясо стало однією з причин зростання інфляції в країні. У
вересні вона склала 2,9%, повідомляв Держкомстат. З початку року оптові
ціни на свинину збільшилися з 11-12 грн/кг до 16-17 грн/кг, на
яловичину - з 9-11 грн/кг до 12-13 грн/кг, що призвело до значного
подорожчання м\'ясних і ковбасних виробів, зазначив гендиректор
Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. За його словами,
закупівельні ціни на м\'ясо птиці залишалися стабільними - 16-17 грн/кг,
однак у роздробі, за даними учасників ринку, вони підвищилися на
12-13%.
повідомляє новинар
Коментарі
коментарів немає