Незабаром в Ужгороді відбудеться один із найпопулярніших винних фестивалів - молодого вина "Божоле". Найкращі винороби регіону пропонуватимуть гостям свої винні шедеври. Протягом двох днів вони виставлять на фестивалі від 30 до 40 різних сортів молодого вина, виробленого з урожаю 2010 року.

У фестивалі візьме участь близько 30 закарпатських виноробів. У програмі - дегустація вин виробництва кращих приватних виноробів краю, смакування закарпатських народних страв, конкурси та розваги. На свято запрошено телеведучу кулінарного шоу "Картата потата" Дашу Малахову, яка готуватиме страву "Брускетта під божоле".

Також організатори цьогорічного фестивалю прагнуть підняти культуру споживання вина. Для цього, зокрема, планують привчити людей пити цей напій з бокалу, а не з пластику. Так, на фестивалі можна буде придбати бокал з фірмовим логотипом "Закарпатське божоле". До ціни фірмових бокалів входитиме вартість 1 літра вина, а також традиційна лотерея і картка народної дегустації.

Ще однією новинкою фестивалю стане паспорт винного туриста. Під час кожного винного фестивалю у паспорті робитимуть відмітки, які гарантуватимуть знижки, а найбільш активні учасники отримають ще й пам\'ятні призи.

Довідка: Закарпатські винороби традицію свята молодого вина перейняли від Франції. Традиція святкування божоле виникла в 19 столітті у виноградарів французького регіону Божоле. Їх вино дозрівало раніше за всіх, збір винограду починався раніше, ніж в інших місцях, а ферментація вина проходила під час його транспортування баржами по річці Соні або візками в передмістя Ліона. Саме завдяки короткому терміну дозрівання, божоле зберігає легкість і запах, який відрізняється рік у рік, залежно від урожаю і погодних умов.