Вживання їжі, збагаченої білками і збідненої вуглеводами, може призвести до зменшення мозку, вважають автори дослідження на мишах, опублікованого в журналі Molecular Neurodegeneration.
Команда професора Сема Ганді (Sam Gandy) з Медичної школи Маунт Сінай в Нью-Йорку (США) вивчала вплив дієти на розвиток хвороби Альцгеймера за допомогою лінії трансгенних мишей, в мозку яких вироблялася мутантна форма білка, який є вихідною речовиною для білка амілоїда. Накопичення цього білка в мозку людей вважається однією з причин появи в ньому так званих амілоїдних бляшок і розвитку хвороби Альцгеймера.
У своїй роботі вчені вивчили вплив чотирьох типів дієт на мозок мишей — звичайної, збалансованої дієти, жирної дієти з невеликим вмістом вуглеводів, високобілкової дієти, збідненої вуглеводами, а також вуглеводної дієти з невеликою кількістю жирів. Не дивлячись на те, що вчені звертали увагу перш за все на зародження і розвиток бляшок в мозку мишей, дослідження показало, що трансгенні тварини, що сиділи на білковій дієті, володіли на 5% легшим мозком в порівнянні з іншими групами.
Чи пов‘язаний цей несподіваний результат з роботою додаткових генів в організмі модифікованих мишей чи ні, повинні показати подальші дослідження на чистих лініях мишей. Крім того, вченим вдалося показати, що не дивлячись на збільшену кількість патогенних білків в мозку, миші, що вживали жирну їжу, не показали збільшеної кількості амілоїдних бляшок в мозку.
Відкритим залишається питання і про те, в якій мірі результати цієї наукової роботи можуть бути застосовні до людей. З’ясування цього питання, на думку вченого, вимагає великої роботи, проте це може надалі принести дуже важливі результати.
Помилка в тексті?Виділи її мишкою та натисни Ctrl + Enter
Коментар буде опубліковано після модерації
Коментарі
коментарів немає