Як зазначив експерт Foyil Securities, у минулому сезоні
спостерігалося падіння виробництва зернових культур через падіння
виробництва в ключових країнах-експортерах, таких як Росія, Австралія,
Канада і Україна. Подібна ситуація склалася і на ринку цукру, де
проблеми з погодою відчували дві найбільші країни-виробника: Бразилія і
Індія.
За останній рік ціна на пшеницю в США (FOB Мексиканська
затока) зросла з приблизно 220 до 270 доларів за тонну або на 23%. У
той же час, ціна на пшеницю в Україні за рік зросла з 140-150 до
190-200 доларів за тонну або на 35%. Ціна пшениці в Україні могла б
наблизитися до світових, якби не квотування експорту, яке було введено
урядом до кінця 2010 року. Відразу після введення квот ціна знизилася з
210-20 доларів за тонну до 180-190 доларів, але зараз дещо зросла за
рахунок того, що квоти були розподілені, і експорт зерна відновився,
розповів Андрій Ястреб.
Якщо порівнювати зростання цін на
світових ринках і на українському ринку, то ситуація виглядає наступним
чином. Ціни на ріпак, ключовий товар для виробництва біодизеля, в
Європі зросли на 47% з 377 до 556 доларів за тонну. В Україні ціна на
ріпак за рік збільшилася на 44% з 360 доларів за тонну до 518 доларів.
Подібна ситуація і з ціною соняшнику, ціна на який в Україні зросла на
57% з 350 доларів за тонну до 550 доларів. За словами аналітика,
масляні культури за рік додали в ціні більше, ніж зернові, через те, що
на них не поширюється квотування експорту і в результаті вони ближче до
світових цін.
Підвищуються ціни і на інші продовольчі товари.
Наприклад, ціни на цукор у світі за рік збільшилися на 18% з 490 до 580
доларів за тонну, при цьому вони були дуже волатильні: за рік ціни
піднімалася з 330 доларів до 610 доларів за тонну. В Україні ціни
залишаються стабільно високими і за рік вони піднялися на 17% з 820
доларів за тонну до 960 доларів.
Високий рівень цін на цукор в
Україні викликаний тим, що ми виробляємо цукор з буряка, який дорожчий
за цукор з тростини, при цьому обмежуючи імпорт тростинного цукру,
зазначає Андрій Ястреб. Крім того, виробництво цукру в Україні за
минулі два роки було нижче споживання (виробництво цукру на рівні 1,3
млн. тонн в сезоні 2009/2010 років та на рівні 1,5 млн. тон в сезоні
2010/2011 років при щорічному споживанні близько 1, 8-1,9 млн. тонн).
На
світових ринках також продовжує дорожчати кави. Ціна кави робусти
(низькоякісної кави, яка займає велику частину обсягу виробництва у
світі) піднялася за рік з 73 центів за фунт до 95 центів або на 30%.
Ціни на чай в Індії зросли приблизно на 5-10% за рік. Ціни на какао з
початку року знизилися на 14% з 3400 доларів за тонну до 2900 доларів,
але все одно залишаються вище середніх цін за останні п\'ять років.
Серед
причин подорожчання сільськогосподарських товарів експерт виділив
декілька основних. По-перше, це глобальне потепління, яке призводить до
великих змін в температурі і опадах, що веде до посух в одних регіонах,
повеней в інших і лютих морозів в третіх. По-друге, збільшенню цін
сприяє зростання населення землі, яке відбувається швидше, ніж
зростання врожайності культур, загальна площа під
сільськогосподарськими землями в світі залишається стабільною і навіть
знижується останні 20 років. По-третє, через кризу багато урядів світу
(починаючи зі США) почали друкувати гроші, що призводить до збільшення
спекулятивної складової у формуванні цін на товари на глобальних
ринках.
Однак це не означає, що нас обов\'язково чекає
продовження зростання цін на продукти харчування, вважає Андрій Ястреб.
Врожайність багатьох культур в країнах, що розвиваються часто в 2-3
рази нижче, ніж у розвинених країнах. При високих цінах на товари
фермери будуть мати більше грошей для закупівлі добрив та засобів
захисту рослин, що призведе до зростання виробництва і до стабілізації
цін.
повідомляє новинар
Коментарі
коментарів немає