Американські дослідники дійшли висновку, що фенольні речовини оливкової олії змінюють функціональність генів у клітинах.
Як повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Medicinform, у дослідженні взяли участь 20 осіб з метаболічним синдромом. Усім учасникам дослідження запропонували сніданок, що складається з 40 мілілітрів оливкової олії і 60 грамів білого хліба. Перша група пацієнтів вживала олію з великим вмістом фенольних сполук - 45,4 мікромоля на грам, а друга група отримувала продукт із вмістом 0,2 мікромоля на грам. Потім в учасників брали кров на аналізи до і після їжі.
Виявилося, що феноли знизили роботу 79 генів і підвищили роботу 19 генів. Змінені ділянки ДНК впливають на ожиріння, рівень ліпідів і діабет. Знижена активність функціонування кількох груп генів посприяла зникненню запальних процесів, пояснили експерти.
Коментарі
коментарів немає