У Тунісі суд заочно виніс вирок колишньому президенту країни Зіну ель-Абідіну Бен Алі і його дружині Лейлі Трабельсі. Як повідомляє в понеділок, 20 червня, Agence France-Presse, їх визнали винними в розкраданні державного майна та засудили до 35 років тюремного ув'язнення кожного.

Крім того, суддя ухвалив, що засуджені повинні виплатити штрафи: Бен Алі в розмірі 50 мільйонів туніських динарів (25 мільйонів євро), а Трабельсі - 41 мільйонів динарів.

Справа про розкрадання було розглянуто за один день. Інтереси підсудних представляли призначені судом державні адвокати.

Розгляд ще однієї кримінальної справи проти Бен Алі - про незаконний обіг наркотиків і зброї - перенесено на 30 червня. Це зроблено на прохання адвокатів колишнього президента, які попросили суд дати їм більше часу на підготовку до процесу.

Тим часом, як повідомляє "Аль-Джазіра", Зін ель-Абідін Бен Алі заявив, що він не подавав у відставку і не залишав посаду президента Тунісу.

Президент Тунісу разом з дружиною і дітьми втік до Саудівської Аравії в січні 2011 року після державного перевороту, що відбувся за масовими виступами населення. Надалі проти Бен Алі були висунуті численні обвинувачення. Зокрема, стверджується, що в його резиденціях були виявлені зброя, наркотики, а також валюта й коштовності вартістю в 27 мільйонів доларів.

Крім того, нова влада Тунісу мають намір судити Бен Алі за загибель громадян, убитих під час зіткнень з поліцією під час демонстрацій.

Екс-президент відкидає всі звинувачення на свою адресу. Про це він повідомив через свого адвоката Акрама Азурі, який працює в Лівані.