Шоколад може стати делікатесом до 2050 року через катастрофічну зміну клімату.

Про це йдеться в доповіді Міжнародного центру тропічного сільського господарства.

На думку експертів, через 40 років середня температура на заході Африки зросте на 2,3 градуси за Цельсієм, що зробить клімат Гани і Кот-д’Івуара непридатним для вирощування какао-бобів.

Глобальна індустрія шоколаду, обсяги якої оцінюють в $ 9 млрд, отримує майже половину какао з ферм цих держав.

Як відзначають автори дослідження, какао-боби на заході Африки є еквівалентом готівкових грошей.

«Багато фермерів використовують какао як банкомати. Вони набирають зерна в тари та обмінюють його на медичні послуги або платять ними шкільні збори. Крім того, що обсяги вирощуваного в Гані і Кот-д’Івуарі какао грають стратегічно важливу роль для всієї індустрії шоколаду, какао є фундаментальною основою «нормального життя жителів західної Африки», — йдеться в звіті

На думку експертів, фермери почнуть відчувати вплив кліматичних змін уже в 2030 році.

Раніше найбільший виробник шоколадної продукції Barry Callebaut (постачальник шоколаду для Nestle і Hershey) висловлював побоювання, що дефіцит шоколаду і зростання цін на какао можуть спровокувати зниження споживання продукту.

Джерело:Gazeta.ua