Китайські вчені виростили 300 корів, молоко яких по складу і поживності максимально наближені до людського.
Це стало можливим за рахунок вживлення в ДНК корів голштинської породи гена людини. В результаті новостворені тварини дають молоко, в якому присутній людський білок лізоцим, що має протимікробну дію і захищає немовлят у перші дні свого життя, білок лактоферрин, що стимулює ріст імунних клітин та альфа-лактальбумін.
Всі ці білки є незамінним і життєво необхідними для здорового зростання майбутнього покоління. Також по результатам дослідів жирність такого молока збільшилась на 20%, що зробило його більш поживним.
Поки вчені з Китайського Сільськогосподарського університету, що трудилися над цією розробкою, разом зі своїм керівником Ніном Лі радіють зі свого досягнення, у світі назрівають неоднозначні думки стосовно такого чуда генної інженерії. Переважно це більше стосується батьків, адже саме їм обирати чим кормити своїх дітлахів.
Одні виступають проти генно-модифікованих продуктів у будь-якому вигляді і не бажають аби їхні діти змалку зростали на «не природних» продуктах. Інші ж зраділи такій можливості, адже досить часто у молодих мам в повній мірі не вистачає грудного молока щоб годувати немовля, і вже не згадуючи про сім’ї, де малеча взагалі позбавлена материнської присутності і материнського молока. Молоко, отримане від цих тварин, є альтернативою молочним сумішам для новонароджених, і при цьому є більш подібним до людського молока.
В Китаї правила щодо виробництва і збуту генно-модифікованих продуктів не настільки жорсткі як, наприклад, у європейських країнах, тому, скоріш за все, професор Лі продовжить роботу зі своїми колегами по розведенню «олюднених» корів.
Джерело:svit24.net
Коментарі
коментарів немає