Хто з нас в дитинстві не слухав нотацій батьків з приводу того, що їжу потрібно не ковтати, а ретельно пережовувати? В тій чи іншій формі ця рекомендація повторюється старшими з покоління в покоління. Давайте розберемося, чому пережовування їжі приділяється така пильна увага.
Пережовуванні їжі необохідно для того, щоб максимально підготувати її до процесу перетравлювання в шлунку і подальшого засвоєння цінних речовин в кишечнику.
В процесі пережовування їжі можна виділити кілька ключових моментів:
По-перше, жування це звичайнісіньке механічне подрібнення великих або твердих частин їжі, без чого повноцінне її переварювання неможливо.
По-друге, жування дозволяє охолодити або нагріти їжу до температури тіла, що виключає можливість травмування слизової оболонки стравоходу або шлунку.
По-третє, під час жування виділяється слина, яка змочує їжу, розчиняє її і полегшує прохід по травному тракту. Іншими словами, перетравлювання їжі починається не в шлунку, а в ротовій порожнині.
На слині зупинимося трохи докладніше.
Слина, що виділяється при жуванні, запускає складний рефлекторний процес переварювання. При цьому починає виділятися шлунковий сік і вся травна система готується до роботи. До речі, саме тому багато лікарів не рекомендують зловживати жувальною гумкою. Адже, при її жуванні вся травна система починає працювати вхолосту і, з часом, її робота порушується.
Також в людській слині міститься велика кількість лізоциму — антибактеріального ферменту, який є своєрідним захисним бар’єром від хвороб.
Якщо оцінювати процес травлення з точки зору витрат/отримання енергії, то ми побачимо наступну картину:
Само травлення є дуже енерговитратним процесом, і енергія, що отримується з їжею, частково ці енерговитрати заповнює (опосередковано).
Тепер припустимо, що їжа, яка погано пережована потрапляє в травний тракт. Якась її частина буде розщеплена в шлунку, переварена і засвоєна,
але ті шматочки їжі, які ми не розжували і які не розщепились в шлунку,
пройдуть
марним вантажем і засвоєні не будуть. Тобто значна частина енерговитрат травної системи буде витрачена даремно. А ось якщо їжа пережована до стану рідкої кашки, а потім ще й розщеплена в шлунку, то ККД травної системи буде максимальним, оскільки організм перетравить і
засвоїть всю прийняту їжу.
Висновок напрошується сам собою:якщо навчитися ретельно пережовувати їжу, то й самої їжі організму буде потрібно менше (що дуже корисно для повних людей). Крім того, покращиться стан травної системи, тому що вона почне працювати без перевантажень. Різні гастрити, неврастенії, коліти, і навіть виразки — зникнуть самі собою.
Так що, сідаючи за стіл, згадуйте стару російську приказку «Скільки жуєш, стільки й проживеш». Як бачите, це твердження має під собою цілком реальні підстави.
Будьте здорові!
Коментарі
коментарів немає