Жувальна гумка, що навіть не містить ніякого цукру все одно здатна завдати шкоди вашим зубам. Про це попереджають вчені з університетів Бостона, Гельсінкі та Південної Невади.

Якщо жуйка не містить цукру, значить, виробники скористалися його замінником, який теж далеко не завжди безпечний. Між тим, багато стоматологів рекомендують з екранів телевізорів саме такі жуйки в якості необхідної профілактики ротової порожнини після прийому їжі. Можливо, тепер їм доведеться переглянути свої рекомендації.

Дослідження вчених з трьох університетів, опубліковані в журналі British Dental Journal, виявили «приховану небезпеку «в продуктах, які не містять цукру, які просуваються в якості» дружніх для зубів». Зокрема, ця небезпека є в кислотних підсолоджувачах в жуйках, цукерках і газованих напоях.

Вчені встановили, що такі замінники цукру, як ксиліт або сорбіт, дійсно, знижують ризик утворення дупла в зубі. Але одночасно з цим вони сприяють виробленню більшої кислотності в ротовій порожнині, що руйнує емаль зубів. Особливо помітний цей ефект у продуктах з фруктовим смаком.

Крім того, як встановили дослідники, продукти та напої, що не містять цукру, з дуже невеликою ймовірністю можуть бути використані в якості дієтичних. Втрачати зайву вагу з їх допомогою важко, тому що ці продукти містять до половини тих калорій, що маються на повноцінних жирних продуктах. Нарешті, підсолоджувачі ксиліт і сорбітол не тільки викликають ерозію зубної емалі, але і можуть з часом призводити до порушень роботи кишечника, а також до осмотичної діареї (осмотична — пов'язана з порушенням порожнинного або мембранного травлення).

жерело: vkurse.ua