Українцям буде вигідно лікуватися у лікаря на гонорарній основі, якщо ціни на його послуги буде встановлювати не сам медик. Таку думку озвучив сімейний доктор Віктор Дмитренко.

«Зараз українці, незалежно від рівня доходів, зацікавлені в тому, щоб отримати якісну медичну допомогу, — каже він. — А потрапляючи до лікаря, люди і так часто йому платять. Але буває, що якість послуги не збігається з її ціною».

Тому, на думку Дмитренка, ідея про введення гонорарів у медицині — в цілому непогана. «Але потрібно звернути увагу на те, хто буде встановлювати розмір гонорару, — зазначає лікар. — Оплата повинна залежати від виду послуги, яку надає медик».

На думку Дмитренка, якщо сам медик буде визначати розмір гонорару, то це буде некоректно по відношенню до пацієнта.

«Оптимальним був би варіант приведення до якихось загальним розцінками або по установі, або в цілому по системі охорони здоров‘я, — говорить сімейний лікар. — Але краще, щоб було по установі, залежно від рівня його сертифікації».

Крім того, пацієнта треба знайомити заздалегідь з можливими витратами, щоб потім ціна послуги не стала для нього неприємним сюрпризом, вважає Дмитренко.

У той же час, ідею про гонорарі стосунки лікаря і пацієнта не потрібно вносити в закон про страхову медицину. «Можливість підписання угоди з лікарем і можливість заплатити за його послуг на гонорарній основі повинна бути добровільною ініціативою пацієнта», — відзначає він.

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я України Олександр Аніщенко виступає за легалізацію гонорарів лікарям від пацієнтів.

«Я б узаконив гонорари лікарям. При цьому пацієнт і лікар вступали б у ділові відносини і становили б про це відповідний договір, де обговорювалися б обов'язки сторін, і в разі невиконання лікарем умов договору пацієнт міг би звернутися до суду. Офіційний статус гонорару дозволив би стягувати з нього податок, як з будь-якого виду доходу фізичних осіб», — сказав О. Анищенко.

Міністр сподівається, що пункт про легалізацію гонорарів включать в закон про страхову медицину.