В переддень Різдва господині прямують на ринок, щоб придбати продукти для приготування дванадцяти страв. Саме стільки наїдків, за українськими традиціями, має красуватись на святковому столі 6 грудня.
Скільки ж коштуватиме головна страва святкової вечері, кутя? Якщо ви прихильник продуктів без ГМО, то ви відповідно прямуєте на ринку до жіночок, котрі продають все прямо, як то кажуть, з грядки. Отож основний інгредієнт для куті – товчена пшениця на ринку «Завокзальний» коштує 2 грн. /склянка. Розфасовану на заводі кутю в пакетах по 1 кг можна придбати за 4 грн., якщо пощастить то і за 3,25 грн. Вартість склянки маку - 5 грн., стільки ж коштують і лущені горіхи. Якщо ви любите додати меду в кутю, за нього вам доведеться викласти в середньому 20 грн. за 200 грам. Таким чином, приблизна вартість готової куті становитиме 34 грн.
Хочете приготувати узвар? Купуйте сухі фрукти. За них просять 3-5 грн. за півлітрову банку.
За печену у справжній селянській печі капусту вам доведеться заплатити 10 грн./кг. За пекінську капусту на ринку просять 6-8 грн. за кілограм.
1 кг оселедця вартуватиме лучанам близько 40-42 гривень, а копчена скумбрія – 58-60 грн.
За свіжі огірки і помідори потрібно віддати в середньому 35 і 25 гривень за 1 кг відповідно.
І хоча різдвяна вечеря за традицією має бути пісною, часто до святкового столу українці купують домашню ковбасу. Її на ринку цінять в 90 грн./кг. Магазинна ж ковбаса під назвою «Домашня» продається за 60-69 грн. За хрін просять 10-15 грн./0,5 л.
На замітку господиням: вартість товарів біля входу ринку і трохи далі іноді може відрізнятись в кілька гривень, тому при бажанні зекономити не лінуйтесь проходити вглиб ринку.
Прикро, але цього року, святкова вечеря деяким лучанам, особливо людям похилого віку, коштуватиме не лише грошей, а й здоров’я. Справа в тому, що підніматись на надземний пішохідний перехід від залізничного вокзалу до ринку «Завокзальний» старшим людям вкрай важко. Обіцяного елеватора і досі нема.
Коментарі
коментарів немає