Ще не встиг розтанути сніг, а душа вже просить соковитої зелені і вітамінних овочів і фруктів. Більш того, в них має потребу і тіло, що розтратило за зиму практично весь запас корисних речовин. Благо прилавки магазинів рясніють різнобарвними яскравими плодами і весняною свіжою зеленню. Залишилося лише з'ясувати, наскільки вони корисні, і як убезпечити себе від недоброякісної продукції.

Про те, що сезонні овочі і фрукти, вирощені в місцевому кліматі, корисніші привезених, знає багато хто. Але це зовсім не означає, що потрібно повністю відмовитися від весняних вітамінів. Головне, вибирати їх правильно. По-перше, вимагайте сертифікати якості продукції. Ви маєте повне право знати, де і в яких умовах вирощені ті чи інші овочі і фрукти. В таких документах вказується країна-виробник, фірма, найменування продукції та відсоток вмісту нітратів.

Не секрет, що для тривалого збереження привабливого зовнішнього вигляду свіжі овочі та фрукти обробляють консервантами. Більш того, ви ніколи не дізнаєтеся, в яких умовах вони зберігалися, і як саме транспортувалися. Не варто забувати, що в різних країнах такі показники екології істотно відрізняються.

Існує думка, що продукти, куплені у приватного виробника або у бабусі «на руках», безпечніші, ніж в супермаркетах. Але це зовсім не означає, що такі овочі, фрукти або зелень вирощені на натуральних органічних добривах. Зустрічаються, як недобросовісні великі виробники, так і приватні. Продукція в магазинах перевіряється більш ретельно, а купуючи овочі з маркуванням «organic» або «skal», можна бути впевненим, що вони вирощені без застосування хімічної підгодівлі.

Ще один спосіб скоротити вплив небезпечних нітратів, а також наситити організм корисними вітамінами - купувати овочі та фрукти, які пройшли шокову заморозку. Звичайно, вони не мають такого глянцевого блиску і яскравого кольору, як свіжі. Але технологія їх заготівлі дозволяє зберегти максимум вітамінів без використання барвників і консервантів.

Вибираючи несезонні або екзотичні овочі та фрукти, не варто боятися бути надмірно підозрілим і прискіпливим. Пам'ятайте, що від цього залежить ваше здоров'я. Звичайно, більшість лікарів-дієтологів застерігають від споживання ранніх несезонних продуктів, але якщо встояти складно, постарайтеся слідувати нескладним правилам їх вибору.