27 червня 2012 року Ківерцівська районна рада Волинської області під час сесії з ініціативи ВО «Свобода» одноголосно прийняла звернення до депутатів Президента України та Верховної Ради України щодо недопустимості запровадження в Україні другої державної мови та захист української мови як єдиної державної.

Подаємо ухвалений текст звернення повністю.

«Ми, депутати Ківерцівської районної ради Волинської області, занепокоєні тим, що під впливом окремих політичних сил, Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект №9073 «Про засади державної мовної політики».

Вважаємо такі законодавчі ініціативи очевидним наступом на розвиток, забезпечення застосування української мови як єдиної державної та спробою грубого порушення статті 10 Конституції України щодо забезпечення всебічного розвитку та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Все це тривожить і викликає обурення жителів нашого краю. Зазначений проект закону містить норми, відверто спрямовані на мовний розкол української нації.

Насправді проблеми другої державної мови в Україні не існує. Вона штучно  створюється антиукраїнськими силами, щоб порушити політичну стабільність, злагоду, відволікти громадськість від соціально-економічних проблем держави. Адже діюче законодавство в Україні забезпечує належні умови для вільного розвитку мов національних меншин.

Історично так склалося, що саме українська мова сьогодні потребує державного захисту в багатьох регіонах України. Звуження сфери використання української мови, перекручення української історії, агресивна антиукраїнська кінопропаганда – основні напрямки ідеологічної та інформаційної війни з метою знищення національної пам’яті українців та Української держави.

Тому в цих умовах фактичне введення в багатьох регіонах російської мови як другої державної поставить під загрозу існування української мови, сприятиме її витісненню з офіційного діловодства, науки, культури, політичного життя. А поставити українську мову у таке становище – значить, піддати сумніву подальше існування України як незалежної, суверенної держави, одним  з найголовніших атрибутів якої є мова.

Прийняття в першому читанні зазначеного законопроекту ми розцінюємо як посягання на Конституцію України, що офіційно закріплює статус української мови, як єдиної державної. У нас – єдина українська нація, єдина Українська держава, єдина українська державна мова.

Держава має насамперед на захист української мови, укріпляючи її статус у сфері офіційного та ділового спілкування, інформаційного та культурного простору, інакше Україна ризикує втратити свою національну мову.

Вимагаємо від Верховної Ради України зняти з розгляду скандальний законопроект «Колісниченка-Ківалова». Просимо Президента України скористатися правом накласти вето на законопроект «Про засади державної мовної політики» у разі його прийняття парламентом».