Якість українських продуктів визнали однією з найгірших у світі, проте вартість є найдорожчою в порівнянні з країнами Європи.

Британське агентство досліджувало доступність для населення і якість харчових продуктів в 105 країнах, прийшовши до висновку, що краще за все з їжею справи йдуть в Америці. США займають перше місце в рейтингу і головним чином завдяки тому, що їжа по відношенню до заробітків виходить найдешевшою у світі – на неї йде менше 10% витрат середньостатистичної американської сім’ї. Недоїдають в США, як і в більшості країнах Західної Європи, менше 5% населення.

Українці, які побували в США, підтверджують ці висновки експертів.

«За винятком міцного алкоголю і пива, їжа і мексиканська алкопродукція типу текіли в Штатах доступніші, ніж в Україні. Громадське харчування однозначно дешевше в Штатах, дешевші і страви з м’яса. А от фрукти і морепродукти дешевші у нас, – розповів «Сегодня» Михайло, який об’їхав всю Америку. – Якщо порівнювати ресторани української провінції – то вони дешевші, ніж у Штатах, але якщо не брати Нью-Йорк, дорогі райони Лос-Анджелеса (Беверлі-Хіллз, Бель Ейр, Санта-Моніка, Мелроуз) – то ж загалом їжа в штатах дешевша, ніж у Києві».

Житниця СРСР – Україна – зайняла 44-у сходинку рейтингу. У нас на їжу йде 23,7% від місячного доходу сім’ї, а 9% українців – голодують. Рівень безпеки нашого харчування (дотримання харчових стандартів, норм зберігання продуктів і т. д.) оцінено вище, ніж, наприклад, в Китаї (39-е місце в рейтингу) і Туреччини (36-е), але нижче, ніж у Польщі ( 24-е) і Чилі (29-е). Сама безпечна їжа в Ізраїлі (22-е).

Опитані «Сегодня» українці розійшлися в думках, наскільки справедливо Україні дісталося місце в рейтингу між Білоруссю і Таїландом.

«У нас продають молоко без молока, масло не вершкове, а пальмове, ковбаса без м’яса, свинина і яловичина імпортні. Вітчизняний виробник найменше думає про вітчизняного споживача. Тому я намагаюся купувати імпортні продукти, які, звичайно ж, дорожчі – масло з Фінляндії, сири з Голландії, ковбаси з Іспанії та Німеччини», – розповіла одеситка Олена, яка працює в харчовій промисловості.

Правда, у нас дешевше, ніж в Європі.

«Якщо ми говоримо про супермаркет, то у нас дешевше, ніж у Польщі, Словаччині чи Румунії, наприклад, – розповіла любителька подорожей Маша. – Так, і в порівнянні з тією ж Росією. За якістю – приблизно однаково. Правда, сік в тій же Словаччині трохи натуральнішим здавався. Що стосується ресторанів, то на словацькому курорті Ясна було дешевше, ніж в Києві. У Румунії та Польщі мені їжа здалася несмачною, дорожчою і не такою різноманітною».

«В Азії їжа – це культ, – повідала Світлана, яка побувала в Китаї, Індії, Сінгапурі, Непалі. – Такого ні в нас, ні взагалі в Європі немає. Там різноманітність їжі, продуктів, способів приготування. Як правило, люди тримають кафе і ресторани десятиліттями, часто – цей бізнес передається від покоління до покоління. Тому їхній «бренд» для них дуже важливий, і вони стараються, щоб все було свіже, смачне… Наприклад, в китайському містечку Дунхуань є чоловік, який робить сендвічі: телятину рубає, з перцем, імбиром і часником вкладає в булочку. Його предки це роблять з 1903 року! До нього завжди черга стоїть. А коштує це 7 юанів (9 грн)».

«Зате ні в кого немає такого сала, як у нас! Навіть репатріанти, які приїжджають сюди погостювати, назад до Ізраїлю везуть трилітрові банки з салом!» – заявив киянин Олександр.