На Волині — ще один пам’ятник українському героєві. Його відкриття в музеї історії сільського господарства і приурочили до Дня українського козацтва, який традиційно відзначають на Покрову. Про це повідомляє ОДТРК.

Кажуть, Волинь –  край козацький, тож однієї погожої осінньої днини у заповіднику скансен, що в Рокинях, відкрили пам’ятник козаку Мамаю.

Українці часто прикрашали свої будинки зображенням воїна-бандуриста, відомого як “Козак Мамай”. Його малювали на дверях та стінах хат, на скринях, посуді і вуликах як своєрідний оберіг.

Відомий  київський  скульптор Володимир Шолудько працював над пам’ятником  більше року. Монолітну композицію він висік із каменя, який довго лежав у Рокинях і на ділі виявився доволі податливим матеріалом.

Ініціатори спорудження пам’ятника зверталися за фінансовою допомогою до влади, але оскільки у місцевих бюджетів коштів не виявилося на це,  попросили допомоги в меценатів, і уже через півроку козак Мамай у камені постав у Рокинях. Ритуал освяти провів рунтато, – духовний опікун рідновірів. Потім  усі охочі частувались традиційним козацьким кулішем.