29 травня – 149-й день року за Григоріанським календарем, до кінця року залишається 216 днів. В XX і XXI століттях цей день відповідає 16 травня Юліанського календаря. Про це інформує Уніан.

Читайте також: Українські вчені зробили прогноз поширення коронавірусу на наступні тижні

У цей день світ відзначає Всесвітній день здорового травлення, День кінця середньовіччя і Міжнародний день миротворців ООН. Читайте також Петрів піст 2020: коли починається й закінчується, що заборонено їсти В США святкують День компостування відходів, День скріпки, День бісквіта, День півня з вином, в Домінікані – День матері, у Британії – День чорнильного горішка, в Індонезії – День літніх людей, у Туреччині – День взяття Стамбула, в Туркменістані – День працівників органів внутрішніх справ, в Україні – День топографічної служби, у Швеції - День ветеранів, у Киргизстані – День збройних сил, в Аргентині – День армії, у Нігерії – День демократії, у Польщі – День ветеранів військової служби за кордоном.

Православна церква 29 травня вшановує пам'ять преподобного Феодора Освященного, ігумена.

У народі день назвали Федір Житник, оскільки день вважався останнім сприятливим днем для посіву жита і хлібних злаків: ячменю, пшениці, жита і вівса. Увечері, коли селяни поверталися з сівби, на столах їх чекали традиційні для цього дня страви: ячмінні квас і пиво, різні каші (ячна, пшоняна, манна, пшенична), пироги з житнього борошна. Вважалося, що в цей день просто необхідно покуштувати їжу, в якій є жито, тоді і засіяне на Житника поле принесе багатий урожай.

Травниці і знахарі збирали на Федора Житника горобиновий колір. Потім його використовували в приготуванні різних відварів і зіль.

Читайте також: Кого в Україні тестуватимуть на виявлення антитіл до коронавірусу

Що сьогодні не можна робити

Не можна зневажливо ставитися до землі.

Прикмети на 29 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день: 

– зацвіла горобина – буде тепло, холодів вже не буде;

– дощ і чути квакання жаб - погода скоро налагодиться; 

– грім –буде хороший урожай зерна;

– ластівки на гнізда сідають – червень буде спекотним, якщо птахи продовжують грати в повітрі – перший місяць літа буде дощовим.

29 травня іменини

Іменини у Феодора, Єфрема, Кассіана, Лаврентія, Олександра, Віта, Модеста, Георгія, Музи, Аркадія, Петра й Миколи.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook