Сьогодні в актовій залі головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації відбулась нарада з керівниками головних управлінь економіки облдержадміністрації, статистики, державної сільськогосподарської інспекції, головного управління ветеринарної медицини області та керівниками підприємств харчової і переробної промисловості з розгляду питання: «Про здійснення аналізу роботи підприємств харчової та переробної промисловості і перспектив їх розвитку». Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».
Як повідомив на нараді начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Мефодійович Горбенко, продукція підприємств харчової і переробної промисловості на Волині складають 30% валового продукту нашої області. Останнім часом відбулося помітне зростання виробництва первинної продукції у сфері харчової промисловості. Разом із тим прослідковується тенденція до зменшення обсягів виробництва у деяких сферах переробної галузі.
На Волині сьогодні працює більше сотні таких підприємств. Однак лише 37 з них були вибрані для звітності та обробки статистичних даних з метою створення позитивної картини розвитку промислової галузі краю. Проте певна кількість переробних промислових підприємств області не виправдала покладеної надії і почала псувати статистику.
Як склалося враження, основною метою засідання було розв’язання ситуації шляхом вилучення підприємств, котрі псують позитивну картину зі статистичної звітності та включення на їхнє місце нових, з більш оптимістичними показниками.
У переліку підприємств зі зменшеним обсягом виробництва були названі такі волинські переробними як ТзОВ «Спартак», ФГ «Поляна М», Підприємство райспоживспілки «Кооператор», ПрАТ «Ковельські ковбаси», ПП «Рачинм’ясопром», ТзОВ «ВМП», ПП «Злагода», ТзОВ «Торговий дім «М’ясопродукт».
Начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко порадив цим підприємствам завойовувати ринок та розширювати збут власної продукції на інші області. Мовляв, волинська продукція за своєю якістю є не менш конкурентоспроможною у порівнянні з виробниками з інших регіонів.
Обговорюваний, в основному, статистичний бік ситуації обурив присутніх на засіданні представників підприємств харчової і переробної промисловості області. Підприємці почали наводити приклади того, як влада в інших областях відверто не допускає для реалізації на своїй території продукції з інших регіонів, якщо у себе має аналогічні товари. А у нас, обурювалися люди, на ринках та в магазинах – засилля чужої продукції за дуже завищеними цінами, а свій виробник, у той же час не має можливості для реалізації власної дешевої і не менш якісної продукції. Саме цим, підкреслюючи свою готовність працювати по максимуму, аргументували зниження виробництва борошна волинські переробники. Мовляв, вирішення проблеми, що склалася, питання не окремих підприємств, а влади.
Переробники м’яса скаржилися на корупцію у проведенні тендерів на поставку власної продукції у бюджетні установи. Мовляв, їх виграють не ті підприємства, у яких продукт є дешевшим, як мало би бути, а навпаки – сумнівні фірми з завищеною вартістю аналогічної продукції. Люди обурювалися, чому влада закриває на це очі.
Ще одну причину, котра тисне на обсяги власного виробництва, волинські підприємці вбачають у зменшенні в’їзного мита на аналогічний закордонний продукт. Мовляв, таким діями наша влада навпаки придушує вітчизняного виробника.
Ще одним важливим чинником, котрий не дозволяє збільшувати обсяги продовольчих товарів, як запевняють переробними, є дуже низька купівельна спроможність більшості наших громадян. Мовляв, у нас є сировина та можливість виробляти набагато більше високоякісної м’ясної продукції, однак, нема кому її купувати.
Як підсумок, керівники підприємств харчової і переробної промисловості перейшли на відвертість та запропонували волинській владі припинити бавитись зі статистикою та малюванням гарної картини, котра не відповідає дійсності, а зайнятися реальною підтримкою волинського виробника.
Начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко вислухав усі зауваження та повідомив, що обласна влада, в межах своїх повноважень, вже вживає відповідні заходи для розв’язання цих проблем. Також Юрій Мефодійович запропонував волинським підприємцям спільно попрацювати над оформленням офіційних звернень до представників вищих щаблів влади з проханням допомогти у вирішення питань, котрі не входять до компетенції органів місцевого управління.
Коментарі
волинський виробник
04.12.2012 16:04:26
Ви знаєте, що то є справжня ковбаса вищого гатунку? Її роздрібна ціна в наших магазинах починається з 100 грн. за 1 кілограм і дорожче коштує. Робити в малих кількостях, не вигідно, а у великих об"ємах, одні збитки, бо ніхто у нас не купить. Ото воно так, якщо не хочеш працювати собі збитково, тоді виходить, що портиш їм статистику. Щоб підтримати свого виробника, то можуть тільки на словах і все на тому. На чужу територію не попрешся без серйозної криши. Така вона наша влада.