Ченці Жидичинського монастиря запрошують до себе на свят-вечір, – інформує ВОДТРК.

І обіцяють подивувати не тільки духовно, а розкрити таємниці святкового столу.  Тут ревно бережуть українські традиції, хоча й не роблять із трапези культ.

12 страв на столі – не закон, а традиція, – кажуть у церкві. Мовляв, так склалося, а що символізує частування – то як хто собі намислить. Церковних правил щодо цього не існує. Різдво – велике свято, тому народ хоче зустрічати його щедро. Першою споживають кутю. На свят-вечір братія куштуватиме також млинці на дріжджах із начинкою, вареники з грибами і картоплею та багато іншого.

На Святвечір сідають за стіл тільки після молитви. 6-го січня церква встановила суворий піст, і споживання страв дозволене лише після вечірнього Богослужіння. Виняток – лише для хворих і вагітних.

Втім, свято – це не тільки вечеря, а й нагода ченцям проявити свої таланти.